Voz, tramvaj, autobus u Nemačkoj – za 49 evra mesečno

Još prošlog leta, nakon naglog porasta cene goriva, u Nemačkoj je uvedena mesečna karta za gradski prevoz i železnicu – za devet evra.

Zamišljena kao jeftina varijanta za ljude koji putuju nekim poslom, ova karta se masovno koristila i za izlete i putovanja regionalnim vozovima preko cele Nemačke. Ne čudi što je u tri meseca postojanja te karte prodato 52 miliona komada.

Bilo je jasno da tako jeftino neće više ići, pa od ovog maja na snagu stupa „naslednica“ među kartama, takozvana Dojčlandtiket koja pak košta 49 evra mesečno. To je i dalje daleko jeftinije nego bilo koja pretplata za gradski prevoz.

No nema jagme – do početka maja prodato je tek 750.000 karata. Jedan od mogućih razloga je što se ova karta ne može jednokratno kupiti na automatu ili internetu, već funkcioniše kao pretplata.

Doduše, ko je tek ovog ponedeljka (1. maj) krenuo da kupi kartu onlajn, naišao je na preopterećene servere Železnice.

Gde važi Dojčlandtiket?

Karta važi u gradskom i prigradskom prevozu bilo gde u Nemačkoj, za železnicu, metro, tramvaje, autobuse, za pojedine brodske linije u Hamburgu i Berlinu.

Karta ne važi za brze međugradske vozove (IC, EC, ICE) niti za međugradske autobuske linije.

Kome se ne žuri, on dakle može s ovom kartom stići s kraja na kraj zemlje, ali će mnogo puta morati da preseda, dugo da se trucka i čuva živce zbog stalnih kašnjenja.

Mogu li i stranci da kupe kartu?

Da, ona nema nikakve veze sa državljanstvom ili pravom boravka. Ali, kako je u pitanju pretplata, morate imati bankovni račun koji se prihvata.

Doduše, ko bi da se vozi samo u jednom kalendarskom mesecu, taj može lako da otkaže pretplatu za sledeći mesec do 10. dana tekućeg meseca.

Hoće li biti gužve?

Kod karata za 9 evra, bilo je gužvi epskih razmera, pogotovo za vikend. To bi u manjoj meri moglo da se ponovi. Pogotovo jer oko deset miliona ljudi u Nemačkoj ima pretplatne karte za gradski prevoz – svi oni su sada automatski prešli na Dojčlandtiket, jer je jeftinije.

Mada, mnogi bi vam rekli da su veće gužve od uobičajenih – nemoguće. U špicu je na popularnim linijama teško ući u voz, a ni sada neće biti više vozova. Nemačkoj, između ostalog, manjka mašinovođa.

Da li će cena ostati 49 evra?

U naredne dve godine hoće, a posle verovatno neće, makar zbog inflacije. Već sada neke pokrajine kartu subvencionišu i dodatno, pa ona košta 29 evra recimo u Berlinu. Mnoge firme zaposlenima sufinansiraju prevoz.

Ali i 49 evra je daleko od realne cene kojom bi se pokrili troškovi, već država i pokrajine podržavaju projekat. Uostalom, ovo je politička odluka Vlade, a ko zna kakva će politika biti za dve godine.

Kad se podvuče crta, Dojčlandtiket nije baš praktična ako putujete 600 ili 700 kilometara po Nemačkoj, ali je idealna za gradske vožnje ili par odlazaka u susedni grad.

(RTS)