Voditeljka u Australiji dobila otkaz zbog postova o Gazi

Iako joj je rečeno da joj dobro ide u ulozi voditeljke jutarnjeg programa, australijski Ej-Bi-Si je otpustio novinarku Antoanetu Latuf. Naređenje je, kako joj je šef rekao, došlo “odozgo“, prenosi Bi-Bi-Si.

Latuf, inače Australijanka libanskog porekla, tvrdi da je medijska kuća za koju je radila poklekla pod spoljnim pritiskom, te da su je otpustili zbog političkog mišljenja i rase. Zato podnosi tužbu.

Te tvrdnje Ej-Bi-Si negira i navodi da je voditeljka otpuštena jer je prekršila pravila kuće o društvenim mrežama, time što je podelila objavu organizacije „Hjuman rajts voč“ o ratu u Gazi.

Bi-Bi-Si navodi da je angažovanje Antoanete Latuf za voditeljku jutarnjeg programa dovelo do lobiranja proizraelskih grupa, koje su je optužile za antisemitizam i za pristrasnost.

Ova 40-godišnjakinja istakla se u javnosti kao aktivistkinja koja se zalaže za borbu protiv rasizma, diskriminacije u medijima i za širenje svesti o mentalnom zdravlju.

I pre nego što ju je Ej-Bi-Si angažovao, bila je predmet kritika zbog objava na društvenim mrežama, u kojima je osudila napad na palestinske civile, optužujući Izrael da cilja i ubija novinare.

U delu javnosti gnev je izazvao i članak, među čijim autorima je i Latuf, u kojem stručnjaci za verifikaciju sadržaja dovode u pitanje autentičnost snimka na kojem propalestinski demonstranti na maršu u Sidneju navodno uzvikuju “Gazi Jevreje“.

Inače, Ej-Bi-Si ima stroga pravila za zaposlene o društvenim medijima, koja zabranjuju postove koji mogu naštetiti njegovoj reputaciji.

Latuf je bila dugogodišnja saradnica te mreže i pristala je na ograničenu upotrebu društvenih medija.

Međutim, tvrdi da joj je rečeno da je deljenje informacija iz “uglednih“ izvora, kao što su grupe za ljudska prava, u redu. Vođena time, 19. decembra podelila je objavu „Hjuman rajts voča“, u kojoj se navodi da Izrael koristi gladovanje kao oruđe rata – što Tel Aviv negira.

Otpuštanje Antoanete Latut dovelo je do negodovanja u javnom mnjenju i otvorilo pitanja o nezavisnosti tog emitera i podršci koju pruža zaposlenima, posebno onima sa kulturološkim razlikama koji su najčešće na udaru.

(RTS)


Ostavite komentar