Više od 13.500 Jermena napustilo Nagorno-Karabah, SAD pozvale Azerbejdžan da zaštiti civile

Sve veći broj etničkih jermenskih izbeglica beži iz Nagorno-Karabaha nakon što je Azerbejdžan prošle nedelje uspostavio kontrolu nad tim regionom u kojem kao većina živi oko 120.000 etničkih Jermena.

Više od 13.500 ljudi je već ušlo u Jermeniju iz regiona Nagorno-Karabaha, saopštile su jermenske vlasti.

Vlada Jermenije je saopštila da će svim građanima koji nemaju unapred određeno mesto stanovanja biti obezbeđen odgovarajući smeštaj.

„Jermenija je spremna da prihvati sve etničke Jermene, sunarodnike koji nameravaju da odu iz Nagorno-Karabaha, izjavio je ranije jermenski premijer Nikol Pašinjan u obraćanju naciji.

Sjedinjene Države pozvale su vlasti Azerbejdžana da preduzmu korake u cilju zaštite prava civila u Nagorno-Karabahu i odobri pristup humanitarnim misijama.

„Pozivamo Azerbejdžan da održi primrje i preduzme konkretne korake da bi zaštitio prava civila u Nagorno-Karabahu“, rekla je direktorka USAID-a Samanta Pauer tokom posete Jerevanu.

Pauerova se u Jerevanu sastala sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanu i uručila mu pismo podrške američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Etnički Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah od prošle nedelje, kada je počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula „antiterorističke aktivnosti“ kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i proterala tamošnje „jermenske vojne formacije“

Dan nakon što je azerbejdžanska vojska započela vojne operacije u regionu Nagorno-Karabah, 20. septembra, postignut je sporazum o prekidu vatre sa jermenskom stranom, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.

(RTS)


Ostavite komentar