Venecuela odobrila stvaranje nove države na teritoriji kojom upravlja Gvajana

Odluka parlamenta o stvaranju nove države pod nazivom Gvajana Esekibo nema neposredan praktičan efekat, prenosi Rojters. Zakon međutim prolazi zvaničnu proceduru, pa se očekuje da stupi na snagu čim bude objavljen u zvaničnom službenom glasniku.

Predviđeno je da granice države budu Atlantski okean na severu, Brazil na jugu, Gvajana na istoku i venecuelanske države Delta Amakuro i Bolivar na zapadu.

U zakonu se navodi i da će grad Tumeremo u Bolivaru biti glavni grad do postizanja, kako se ističe, „praktičnog i obostrano prihvatljivog rešenja“ sa Gvajanom.

Odluka Karakasa brža od MSP-a 

Venecuela i Gvajana dogovorile su se prošlog decembra da izbegavaju bilo kakvu upotrebu sile i da ne eskaliraju tenzije u sporu, nakon sastanka predsednika Nikolasa Madura i njegovog gvajanskog kolege.

Međunarodni sud pravde (MSP) treba da odluči kojoj zemlji pripada teritorija Esekiba, ali venecuelanska vlada poručila je da taj sud ne priznaje, te da joj decembarski referendum, kojim je podržano stvaranje nove države, daje pravo da kontroliše Esekibo i dozvoljava naftna istraživanja u tom regionu.

Izborne vlasti Venecuele saopštile su da je više od 10 miliona građana glasalo na decembarskom referendumu, ali do sada nisu objavile rezultate.

Gvajana je poručila da se o njenim granicama ne može diskutovati i da će braniti svoj suverenitet.

(RTS)