Vazdušni udari sudanske vojske na položaje RSF u Kartumu, raseljeno skoro milion ljudi

Sudanska vojska je u poslednjim napadima uglavnom je koristila vazdušne snage i tešku artiljeriju u borbama protiv paravojne Snage za brzu podršku (RSF), zbog kojih je proteklih nedelja raseljeno gotovo milion ljudi, preneo je Rojters.

Vazdušni udari sudanske vojske čuli su se u nekoliko stambenih četvrti u južnom delu Kartuma, a policijske rezervne snage, povezane sa vojskom, borile sa RSF na terenu.

Nakon što su borbe izbile 15. aprila, sukob se proširio na veća područja Kartuma, kao i na susedne gradove preko Nila – Bahri i Omdurman.

Nasilje se rasplamsalo i u Darfuru u zapadnom Sudanu i u državi Severni Kordofan, kao i u drugim delovima zemlje, ali sama borba za vlast je usmerena na prestonicu, navodi agencija.

Smatra se da su i načelnik vojske Abdel Fatah al Burhan i komandant RSF-a Muhamed Hamdan Dagalo ostali u Kartumu tokom svih borbi.

Vojska Sudana je u sredu objavila video-snimak na kome se vidi Burhan, obučen u vojnu uniformu, kako pozdravlja trupe u štabu vojske u centralnom Kartumu.

UN: Humanitarna pomoć potrebna za više od polovine stanovnika Sudana

Prema poslednjim procenama, više od 840.000 ljudi je raseljeno unutar Sudana, a preko 220.000 je izbeglo u susedne zemlje.

Svetski program za hranu UN saopštio je da pojačava svoje operacije u najmanje šest država u Sudanu kako bi pomogao 4,9 miliona ugroženih ljudi, kao i onima koji beže u Čad, Egipat i Južni Sudan.

Borbe u Sudanu razaraju živote i sredstva za život i primoravaju ljude da napuste svoje domove bez ičega osim odeće koju nose“, rekao je direktor Svetskog programa za hranu UN-a za istočnu Afriku, Majkl Danford u saopštenju.

UN su u sredu saopštile da je više od polovine od 46 miliona stanovnika Sudana potrebna humanitarna pomoć i zaštita, pokrenuvši apel za pomoć od tri milijarde dolara.

Takođe je saopšteno da su UN primile izveštaje o „užasnom rodnom nasilju zasnovanom na rodu“ u Sudanu, usred haosa i pljački.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike