Vatikanski diplomata na „ribanju“ u Litvaniji zbog papinog govora o „velikoj Rusiji“

Kao odgovor na papino video-obraćanja katoličkoj omladini u Sankt Peterburgu, Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije pozvalo je apostolskog nuncija na razgovor, nakon što se vrati sa odmora, saopštio je portparol ministarstva.

Vatikan je u utorak saopštio da papa Franja nije imao nameru da veliča ruski imperijalizam u svom govoru tokom kojeg je pričao o Petru Velikom i Katarini II, vladarima koji su proširili Rusko Carstvo.

Papina namera je, prema saopštenju Vatikana, bila da „sačuva od zaborava i promoviše sve što je pozitivno u velikom ruskom kulturnom i duhovnom nasleđu“.

Teritorije Litvanije i Poljske prisajedinjene su Ruskom Carstvu u 18. veku za vreme vladavine Katarine II. Obnovile su državnost tek nakon Prvog svetskog rata, nakon što su dve pobune protiv carstva iz 19. veka brutalno ugušene, podseća agencija Rojters.

Na papin govor je reagovala i Ukrajina, koja je bila deo iste imperije, primedbom da su papini komentari „za duboko žaljenje“.

Oko tri četvrtine od ukupno 2,8 miliona stanovnika Litvanije identifikuju se kao rimokatolici. Katolička crkva je još uvek poštovana u zemlji zbog svojih antikomunističkih i slobodarskih stavova u vreme aneksije Litvanije od strane Sovjetskog Saveza. Tokom tog perioda Vatikan je zadržao diplomatsko predstavništvo Litvanije pri Svetoj Stolici i nije priznao aneksiju.

Papa Franja je služio misu pred oko 100.000 ljudi u Litvaniji kada je 2018. posetio tu državu.

„Vi ste naslednici velike Rusije svetaca i kraljeva“

Tokom obraćanja mladim Rusima, okupljenim na Sveruskom susretu katoličke omladine u Sankt Peterburgu u petak, papa Franja je pozvao rusku katoličku omladinu da se ne odriče svog nasleđa „velikog, prosvećenog ruskog carstva“.

Papa se pozvao i na bivše ruske careve Petra I i Katarinu II, vladare su igrali ključne uloge u ruskim osvajanjima u Evropi i koji su poznati kao simboli ruskog imperijalizma.

„Vi ste naslednici velike Rusije, velike Rusije svetaca, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine II, tog velikog, prosvećenog ruskog carstva, velike kulture i velikog čovečanstva“, rekao je papa tokom svog govora.

Papini komentari su izazvali ogorčenje na internetu, a mnogi su kritikovali odluku da hvali imperijalističku prošlost Rusije, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike