Vašington post: Sudije Vrhovnog suda spremne da zadrže Trampa na glasačkom listiću

Indikacije od sudija došle su kada su čule argumente o pitanju bez presedana – da li Trampu treba zabraniti glasanje zbog njegovih navodnih postupaka oko napada na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Sud u Koloradu se pozvao na 14. amandman Ustava SAD koji propisuje da oni koji su učestvovali u oružanoj pobuni, u ovom slučaju na Kapitolu, ne mogu obavljati javnu funkciju.

Osim Kolorada i neke druge države su pokrenule inicijativu da diskvalifikuju Trampa sa glasačkog listića, među njima je i Mejn, gde ta odluka još uvek nije stupila na snagu.

Sudije su čule argumente Vrhovnog suda Kolorada, koji je za vodećeg republikanskog kandidata naveo da ne može da bude kandidat zbog odredbe Ustava SAD nakon građanskog rata, koja diskvalifikuje pobunjenike.

Sudije različitih političkih uverenja upozorile su na problematične političke posledice ukoliko se presuda iz Kolorada ne preokrene.

Trampov advokat je naveo da je napad od 6. januara predstavljao „nemire“, a ne pobunu, i da se odredba Ustava SAD ne odnosi na predsednika.

Takođe, tvrdio je da će Kongres morati da donese poseban zakon koji daje ovlašćenja državama da zabrane kandidatima da glasaju.

Neke sudije su izrazile skepticizam prema takvim tvrdnjama, ocenjujući da Trampov advokat Džonatan Mičel pokušava da obesmisli zakon.

AP navodi da je osam od devet sudija Vrhovnog suda nagovestilo da su otvoreni za neke od argumenata Trampovog advokata, a Tramp bi mogao da dobije slučaj ukoliko sud uvaži samo jedan argument.

(RTS)


Ostavite komentar