Vafa: Napadi IDF-a na kampove Šati i Nuseirat, desetine ubijenih; Izrael poziva civile da hitno napuste grad Gazu

Izraelska vojska saopštila je da se „borbe visokog intenziteta“ nastavljaju u Kan Junisu. Za 24 sata stradalo je 165 Palestinaca, najmanje 26.422 od početka sukoba 7. oktobra. Mediji navode da je izraelska vojska uništila između 20 i 40 odsto tunela koje je Hamas iskopao ispod Gaze, ali da su stotine kilometara ostale netaknute i teško dostupne.

U Parizu su šefovi CIA i Mosada, predstavnici Katara i Egipta razgovarali o puštanju talaca i humanitarnoj pauzi u Gazi. Kabinet izraelskog premijera saopštio je da su razgovori bili „konstruktivni“, ali da ostaju značajne praznine.

Produbljuje se spor oko agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama. Dvanaest zaposlenih u UNRWA osumnjičeni su da su bili saučesnici Hamasa u napadu na Izrael 7. oktobra, dobili su otkaz i pokrenuta je istraga.

Prvi čovek svetske organizacije Antonio Guteres poziva zemlje koje su obustavile finansijsku pomoć Gazi da preispitaju odluku i apeluje na nepristrasnu istragu.

Sa druge strane, Izrael traži ostavku šefa agencije Ujedinjenih nacija, Filipa Lazarinija. Smatra da u ponovnoj izgradnji Gaze moraju da ih zamene oni koji su „posvećeni istinskom miru i razvoju.“

Međunarodna federacija novinara (IFJ) zapretila je da će tužiti Izrael ukoliko se ne uskladi sa naređenjem Međunarodnog suda pravde (MSP), koje se tiče napada na novinare.

IFJ je u pismu Benjaminu Netanjahuu i ministru odbrane Joavu Galantu naveo da je broj ubijenih među novinarima „oko tri puta veći nego kod zdravstvenih radnika“ i da je „nemoguće poverovati da je u pitanju slučajnost“.

Tri američka vojnika su poginula, a najmanje 34 je povređeno u napadu dronom na ispostavu vojske SAD u Jordanu blizu granice sa Sirijom. Predsednik SAD Džozef Bajden za napad je okrivio militante iz Sirije i Iraka, koje podržava Iran.

(RTS)


Ostavite komentar