Utvrđeni propusti u održavanju žičare u Antaliji, zbog nesreće saslušano više od deset osoba

U izveštaju nadležnih, u kojem je navedeno da je do nesreće na žičari došlo usled lomljenja vijaka na čeličnom stubu, konstatovano je da nisu provereni svi elementi važni za funkcionisanje sistema, iako je to bilo predviđeno ugovorom o održavanju, piše turski Hurijet.

Prema izveštaju, „objekat je pušten u funkciju pre sedam godina, a polomljeni zavrtnji na čeličnom stubu zaglavili su sajlu koja nosi kabinu, zateguta sajla je povukla stub koji udario i odvalio pod kabine“.

U međuvremenu, turske vlasti privele su, a potom je na sudu saslušano 12 od 13 osumnjičenih za nesreću – zamenik generalnog direktora kompanije Anet, mašinski inženjer, specijalista za zaštitu na radu, vlasnici kompanije za održavanje, nadzornik za održavanje i automatizaciju kompanije, menadžeri mašinskog održavanja, mašinski tehničar i specijalista zaštite na radu, preneo je TRT haber.

Kako navodi turski medij, utvrđeno je i da se jedan tehničar, koji se nalazi među osumnjičenima, nalazi u inostranstvu.

U petak popodne, stub žičare se urušio i udario u kabinu, što je rezultiralo nesrećom u kojoj je poginula jedna osoba, pedesetčetvorogodišnji advokat Memiš Gumuš, a preostalih sedam putnika je povređeno, uključujući dvoje dece, dok su 174 osobe ostale zarobljene u još 24 kabine iznad provalije.

Spasilačke akcije sprovođene su uz korišćenje sedam helikoptera prilagođenih za noćne operacije, 87 vozila i oko 500 ljudi. Akcija spasavanja trajala je skoro 23 sata, saopštile su nadležne službe.

(RTS)