Ustavni sud Poljske zaustavio proces likvidacije javnih servisa

Odlukom Ustavnog suda Poljske zaustavljen je proces likvidacije javnih servisa, a koji je pokrenula vlada Donalda Tuska, smatrajući da je reč o propagandnim medijima.

Ministarstvo kulture Poljske je sredinom decembra saopštilo da je smenjeno rukovodstvo poljske državne televizije, radija (TVP) i novinske agencije PAP.

„Pravo na razrešenje članova uprave (medijskih kuća) isključivo je u nadležnosti Nacionalnog saveta za medije“, saopšteno je iz suda.

Nacionalni savet za medije, institucija je stvorena za vreme vlasti partije Pravo i pravde (PiS), a u kojoj radi nekoliko sadašnjih ili bivših poslanika stranke, prenosi Rojters.

Poljsko Ministarstvo kulture brzo je ocenilo presudu nevažećom zbog, kako je rečeno, nepravilnosti pri zapošljavanju sudija, koje su redom imenovane za vreme vlasti PiS-a.

Iz ministarstva podsećaju na prethodne rezolucije Evropskog suda za ljudska prava u kojima je navedeno da poljski Ustavni sud, sa trenutnim osobljem, nije „nezavisan i nepristrasan“ sud i da njegove presude stoga „nemaju univerzalno obavezujuću snagu“.

Poljski ministar kulture Bartolomej Sjenkjevič je 27. decembra najavio da je pokrenuo postupak likvidacije državnih medijskih agencija nakon što je predsednik Andžej Duda stavio veto na predloge nove vlade za finansiranje javnih medija.

Situacija pogoršava postojeći sukob između vlade Tuska i pristalica i saveznika bivše vladajuće stranke, među kojima je i predsednik Duda.

Tuskova vlada optužuje PiS za obezbeđivanje pozicija u sudovima, regulatornim organima i drugim institucijama svojim pristalicama tokom osmogodišnje vladavine te stranke, što je tada izazivalo zabrinutost EU oko vladavine prava u Poljskoj, navodi Rojters.

(RTS)


Ostavite komentar