Unicef: Trećini dece mlađe od dve godine u Gazi preti glad; Drugi brod sa hranom spreman da isplovi iz Larnake

Hamas, u svom odgovoru na najnoviji okvir sporazuma o taocima, traži od Izraela da oslobodi više od 1.000 palestinskih zatvorenika, uključujući oko 100 doživotnih zatvorskih kazni za ubistvo Izraelaca – u zamenu za oslobađanje 40 žena, starijih i ranjenih talaca.

Odnos zatvorenika i talaca manji je nego što je bio u prethodnom odgovoru Hamasa, ali je i dalje više nego dvostruko veći od okvira koji je Izrael pristao prošlog meseca tokom razgovora u Parizu.

SAD intenzivno rade sa Izraelom i posrednicima Katarom i Egiptom kako bi premostile preostale praznine za sporazum o taocima, koji bi doveo do pauze u borbi između Izraela i Hamasa, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je plan IDF za ulazak u Rafu na jugu Gaze.

„Izraelske odbrambene snage su spremne za operaciju u Rafi, kao i za evakuaciju civilnog stanovništva iz tog grada“, navode u saopštenju iz kabineta izraelskog premijera.

Odluka je doneta uprkos široko rasprostranjenim upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipat, da se ne ulazi u Rafu, gde se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja saopštila je da je od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijeno 418 Palestinaca, dok ministarstvo zdravlja pod upravom Hamasa tvrdi da je u Pojasu Gaze u istom periodu ubijeno 31.500 Palestinaca.

(RTS)