Unicef: Gazi preti kolaps zbog nedostaka vode; IDF tvrdi da je ubio visokog zvaničnika Hamasa

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je više od 200 Palestinaca poginulo tokom izraelskih napada prethodnog dana, dok je Vojska Izraela (IDF) potvrdila da je ubila visokog zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdevanje vojnog krila organizacije. 

Unicef je saopštio da su sanitarni uslovi u Gazi izuzetno loši, kao i da je čitav Pojas Gaze pred kolapsom zbog nedostatka vode. Unicef navodi da su palestinska deca u opasnosti da se razbole i umru zato što su primorana da piju slanu i zagađenu vodu i da čitavom stanovništvu Gaze preti opasnost od širenja zaraznih bolesti. 

Britanski Gardijan je u svojoj analizi izvestio da će život u Gazi biti nemoguć ukoliko Izrael ostvari svoje planove o upumpavanju morske vode u tunele Hamasa u Pojasu Gaze. 

Lekari bez granica saopštili su da usvojena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o isporuci pomoći u Pojas Gaze ne ispunjava ono što je potrebno za rešavanje krize u toj palestinskoj enklavi, kao i da rat u Gazi nije u skladu sa međunarodnim normama i zakonima.

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bela kuća, a kako se navode, pričali su o razvoju događaja u sukobu između Izraela i Hamasa. Obojica lidera negirala su navode da je američki predsednik odvratio premijera Izraela od plana da 11. oktobra napadne Hezbolah u Libanu. 

Nekoliko hiljada građana okupilo se u subotu uveče na protestu u Tel Avivu, pozivajući na prekid vatre između Izraela i Hamasa i rešavanje talačke krize u Pojasu Gaze. 

(RTS)


Ostavite komentar