Udari IDF-a na Kan Junis; Hapšenja širom Zapadne obale; Novi udari američke vojske na položaje jemenskih Huta

Jaki napadi izraelske vojske nastavljeni su posle opkoljavanja Kan Junisa. IDF su usmrtile najmanje 100 Hamasovih boraca nakon što je u utorak 24 izraelskih vojnika poginulo na jugu Gaze, što predstavlja najsmrtonosniji dan za snage Izraela od početka sukoba.

Sa druge strane, UN navode da je najmanje šestoro raseljenih Palestinaca stradalo u izraelskom napadu na njihovo sklonište u Kan Junisu, kao i da je gađana gradska bolnica, dok je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je u bolnicu El Šifa u Gazi dovezeno najmanje 20 tela poginulih Palestinaca koji su stradali tokom izraelskog granatiranja grada.

Tokom opsežnih akcija u Kan Junisu, izraelska vojska locirala je veliku mrežu Hamasovih tunela oko grada, u dužini od kilometar i po, sa najvećim postrojenjem za proizvodnju oružja u južnoj Gazi. Navedeno je da je u pitanju strateški važno uporište Hamasa, kao i da se nalazi u blizini stambenog naselja i ispod dve škole. 

Dok traju borbe, širom Evrope i sveta održavaju se sastanci o situaciji na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da je neshvatljivo da Izrael odbacuje rešenje o dve države. Naveo je i da je izraelska strana predložila dvomesečni prekid vatre u cilju oslobađanja i razmene izraelskih talaca u Gazi i palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima. 

Ipak, Hamas je tu  inicijativu navodno odbio, prenose svetski mediji.

Takođe se navodi da su pripadnici Hamasa odbili navodni predlog o egzilu iz Gaze. Ono što zahtevaju je potpuno povlačenje izraelske vojske iz palestinske enklave i povratak raseljenih Palestinaca. 

(RTS)


Ostavite komentar