Ubistvo koje je potreslo Italiju – Đulija u sedmom mesecu trudnoće pronađena mrtva

Đulija je nekoliko godina živela u mestu Senago pored Milana, a njena porodica na jugu u blizini Napulja. U subotu je otkrila da je njen partner Alesandro, sa kojim je živela godinu i po dana i sa kojim je čekala sina, imao paralelnu vezu već duže vreme.

Istovremeno, druga devojka, engleskog porekla, koja je radila sa Alesandrom u „Armani kafeu“, nije znala za Đuliju sve do prošle subote.

Italijanski mediji javljaju da je Đulija srela tu devojku i da su dugo razgovarale. Devojka, koja ima 23 godine, bila je zabrinuta za Đuliju i rekla joj da može da spava kod nje ukoliko želi, ali Đulija je želela da se vrati kući i razgovara sa Alesandrom.

Razmenile su poruke pitajući je kako je, da li je razgovor prošao u redu, ali na te poruke joj je odgovarao Alesandro koji je već ubio Đuliju.

Engleskinja je odbila da ga primi u stan kada se pojavio ispred njene zgrade, jer je bila uplašena. Naime, on joj je prvo rekao da Đulija spava, a zatim da je otišla kod neke drugarice da prespava.

Izjavila je da je bila toliko zabrinuta da je pronašla Đulijinu sestru na Fejsbuku i da je kontaktirala pitavši da li je sa Đulijom sve u redu. Njeni roditelji, brat i sestra odmah su se spakovali i uputili ka Milanu.

„Đulija je otišla, sada sam slobodan“

Policija je izjavila da je Alesandro ubio Đuliju jer mu je postala prepreka na putu, zajedno sa još nerođenim detetom, ka slobodi da bez problema živi drugu ljubavnu priču.

Naime, on je drugoj devojci poslao poruku u kojoj je napisao: „Đulija je otišla, sada sam slobodan“. Tokom saslušanja izjavio da se posvađao sa Đulijom zbog prevare i da se ona sama ranila, kao i da joj je on „da ne bi dalje patila“ zadao još nekoliko udaraca nožem.

Na njegovom računaru su pronađene pretrage o tome kako da spali telo i kako da ukloni tragove paljenja u kadi.

Alesandro već ima sina od šest godina iz prethodne veze. On je četiri dana, koliko se tragalo za Đulijom, slao poruke na njen telefon praveći se da je zabrinut za nju, a takođe je od bivše devojke tražio da vidi sina što je ona odbila rekavši da svi mediji pišu o Đuliji koje nigde nema, a on traži da vidi sina.

Reakcije na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama Italijani Alesandra nazivaju monstrumom i predlažu razne vidove kazne plašeći se da neće čitavog života ostati u zatvoru. Mnogi predlažu i da se uvede smrtna kazna.

Od momenta kada je Đulijino telo pronađeno nedaleko od zgrade u kojoj je živela sa Alesandrom, ljudi neprekidno donose cveće na to mesto. Mnogi pale sveće za Đuliju i njeno nerođeno dete.

Veliki broj ubijenih žena u Italiji

U Italiji je od početka ove godine ubijeno 47 žena. Talas nasilja nad ženama koje kulminira ubistvom nezaustavljivo raste. Odeljenje za javnu sigurnost Italije je u svom nedeljnom izveštaju pre par dana objavilo podatak da je od 1. januara ubijeno 47 žena od kojih 39 u porodičnom okruženju ili od strane bivšeg ili sadašnjeg partnera.

Marija Gabrijela Karnijeri Moskateli, predsednica „Ružičastog telefona“, napisala je pismo premijerki Đorđi Meloni, naslovljeno „Od žene ženi“, tražeći da se Vlada vrlo ozbiljno posveti rešenju problema nasilja nad ženama.

Italija u suzama

Ubistvo Đulije je na poseban način potreslo Italiju. Jedini oblik pokajanja koji ima smisla je oduzimanje sopstvenog života, izjavio je Alesandro. Ipak, kako prenose mediji, nije pokazao nikakve emocije kada je govorio o ženi koja je nosila njihovog sina. Istražiteljka koji radi na ovom slučaju je na konferenciji za štampu izjavila da žene nikada ne trebaju da prihvate da odu na „poslednji sastanak razjašnjenja, jer se najčešće završava fatalno“.

Kolege Đulijine sestre Kjare, iz Italijanskog instituta za tehnologiju u Đenovi, organizovali su prikupljanje sredstava u znak sećanja na Đuliju, a deo novca će biti namenjen Udruženju Penelope, koje pomaže prijateljima i porodicama nestalih i preminulih osoba. Do sada je prikupljeno više od 11.000 evra.

Na društvenim mrežama je pod haštagom #losapevamotutte (znale smo sve) objavljeno na stotine komentara.

(RTS)