U Turskoj uhapšena 2.554 begunca nakon bombaškog napada u Ankari

Hapšenja je usledilo nedelju dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela militantna grupa Kurdistanske radničke partije (PKK).

Ali Jerlikaja je na društvenoj platformi H nekadašnjem Tviteru, rekao da su begunci uhapšeni u sklopu nacionalne inicijative pod nazivom „Operacija Heroji“.

„Nećemo dozvoliti odbeglim kriminalcima da lutaju našim ulicama. Odlučni smo da ih uhvatimo i predamo pravdi“, rekao je on.

Turska je ove nedelje saopštila da svi uhapšeni pripadaju zabranjenoj miliciji Kurdistanske radničke partije (PKK).

„Vlasti su za 12 begunaca tragale više od 10 godina“, rekao je Jerlikaja, dok se za 91 tragalo pet do 10 godina, a za 2.451 manje od pet godina.

Turska je ove nedelje saopštila da su svi ciljevi koji pripadaju zabranjenoj miliciji Radničke partije Kurdistana (PKK) i miliciji sirijskih Kurda YPG „legitimne mete“ za njene snage, nakon što je PKK preuzela odgovornost za nedeljni bombaški napad u Ankari.

Ankara je saopštila da su napadači došli iz Sirije. Sa druge strane, Sirijske demokratske snage (SDF), na čelu sa milicijom IPG koju Turska smatra terorističkom organizacijom povezanom sa PKK, demantovala je ovo.

U nedelju, 1. oktobra, dvojica napadača izvela su bombaški napad ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, usled čega su lakše povređena dvojica policajca.

Jedan napadač se razneo, a drugog je ubila policija. Odgovornost za napad je preuzela militantna grupa Kurdistanske radničke partije.

Nekoliko sati nakon što su kurdski militanti preuzeli odgovornost za bombaški napad na centar turske policije u Ankari, Turska je saopštila da je tokom protekle noći uhapsila nekoliko kurdskih militanata u Istanbulu i izvela vazdušne i kopnene napade na ciljeve militanata u severnom Iraku i Siriji.

(RTS)


Ostavite komentar