U Novom Sadu prvi put obeležena godišnjica rođenja Svetozara Miletića

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poručio je da treba u svakom delu srpskog kulturnog prostora, na svakom pedlju zemlje gde naša deca, naši ljudi i naši stari žive, gajimo ideju i sećanje na velikog Svetozara Miletića.

„Zato je ovaj datum u državnom programu svečanosti i zato ovde treba da se okupljamo svake godine, bez obzira na zvanje i položaj“, rekao je Selaković.

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada naveo je da je hrabrost Svetozara Miletića neretko putokaz kako da se suočimo sa izazovima današnjice.

„Ideali za koje se borio: sloboda, pravda i jednakost, ostaju kamen temeljac naše nacije i države i dan danas. Miletićeva hrabrost neretko nam je putokaz kako da se suočimo sa izazovima današnjice. Njegova vizija jedinstva srpskog naroda inspiriše nas kako da gradimo kulturnu, prosvetnu i opštu nacionalnu politiku. Potrudimo se da budemo dostojni žrtava koje je Miletić podneo sa zavetom da jačamo i gradimo našu državu Srbiju“, rekao je Đurić.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Vlade Srbije, Grada Novog Sada, Vojske Srbije i predstavnici Vlade Vojvodine.

Svetozar Miletić, najznačajniji vođa Srba u Austrougarskoj, poslanik i advokat, rođen je na današnji dan, 1826. godine u Mošorinu.

Svečanu ceremoniju organizovali su Grad Novi Sad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od ove godine, rođendan Svetozara Miletića nova je državna svečanost koju Republika Srbija obeležava.

(RTS)