U 2023. godini globalno zagrevanje 1,4 stepena; Guteres : Živimo klimatski kolaps u realnom vremenu

Svetski lideri, predstavnici Vlada i delegati iz celog sveta stižu u Dubai, kako bi sutra učestvovali na godišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatijem kao KOP28.

Domaćini samita su šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres. Ceremonija otvaranja Samita počeće u 12 sati po lokalnom vremenu (9 po srednjeevropskom).

Mesec dana pre kraja 2023. već je poznato da će ova godina dostići globalno zagrevanje od 1,4 stepena u odnosu na predindustrijski period, izazivajući „zaglušujuću kakofoniju“ i temperaturne rekorde, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).

„Živimo i prolazimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju samita KOP28 u Dubaiju, preneo je Gardijan.

Guteres je govorio na predstavljanju klimatskog izveštaja SMO, na kojem je rečeno da je 2023. godina najtoplija godina od kako se vrše merenja, toplija i od 2016. godine, kada je temperatura bila za 1,2 stepena viša u odnosu na predindustrijski period.

„Emisije štetnih gasova su rekordno visoke. Globalne temperature su rekordne. Morski nivoi dostižu rekorde, a led na Antarktiku je rekordno nizak“, rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Izveštaj, međutim, ne znači da će svet preći prag od 1,5 stepeni, za koji naučnici kažu da je plafon za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena u sklopu Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

„Ove godine smo videli brojne zajednice u svetu kako su pogođene požarima, poplavama i rastućom temperaturom. Uticaj je poražavajući. Rekordno globalno zagrevanje trebalo bi da natera svetske lidere da deluju“, rekao je Guteres.

(RTS)


Ostavite komentar