Tužilac: Bajden namerno zadržao poverljiva dokumenta, ali nema osnova za krivičnu prijavu

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Hura, koji je danas objavljen, predstavlja oštru kritičku procenu Bajdenovog rukovanja osetljivim vladinim materijalima, ali i detaljno navodi razloge zbog kojih ne bi trebalo da bude optužen za zločin, preneo je AP.

Nalazi će verovatno uticati i na slučaj bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Bajdenovog verovatnog protivnika na predsedničkim izborima u novembru, zbog krivične optužnice kojom se bivši predsednik tereti za nezakonito gomilanje poverljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, dodaje agencija.

„Naša istraga je otkrila dokaze da je predsednik Bajden namerno zadržao i obelodanio poverljive materijale nakon funkcije potpredsednika kada je bio privatno lice“, napisao je Hur.

Bajden ne može biti krivično gonjen kao aktuelni predsednik, ali u Hurovom izveštaju se navodi da on ne bi dao takvu preporuku bez obzira na to.

„Došli bismo do istog zaključka čak i da politika Ministarstva pravde ne sprečava krivične prijave protiv aktuelnog predsednika“, navodi se u izveštaju.

Uprkos znacima da je Bajden svesno zadržao i obelodanio poverljive materijale, u Hurovom izveštaju se navodi da krivične prijave nisu opravdane iz više razloga. Među njima je i činjenica da je kao potpredsednik i tokom kasnijeg mandata kao predsednik kada je pronađena evidencija o Avganistanu „imao ovlašćenje da čuva poverljiva dokumenta u svojoj kući“. 

Bajden zadovoljan što je istraga završena bez optužnice

Američki predsednik poručio je da mu je drago što je istraga specijalnog tužioca o njegovom rukovanju osetljivim vladinim materijalima završena bez podizanja optužnice.

„Drago mi je što su došli do zaključka do kojeg sam sve vreme verovao da će doći – da u ovom slučaju neće biti optužbi i da je stvar sada završena“, istakao je Bajden, preneo je Rojters.

Bajden je, u saopštenju koje je objavila Bela kuća, naveo da je u potpunosti sarađivao, nije postavljao prepreke niti tražio odlaganja.

„Ustvari, bio sam toliko rešen da specijalnom tužiocu dam sve ono što je bilo potrebno da sam pristao na pet sati razgovora tokom dva dana, 8. i 9. oktobra prošle godine, iako je Izrael upravo bio napadnut 7. oktobra i rešavao sam međunarodnu krizu“, naveo je Bajden.

(RTS)


Ostavite komentar