Turudić: I Iran i Izrael mogu biti zadovoljni nakon noćašnjeg napada

Iran je lansirao nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 odsto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta. 

Urednik portala „Oko“ Momir Turudić rekao je za RTS da je napad bio u okvirima očekivanog, kao i da se moće reći da se završio početak ovog sukoba.

„Ovaj napad je najavljivan jako dugo i znalo se da će do njega sigurno doći posle bombardovanja konzulata Irana u Damasku i pogibije generala Iranske revolucionarne garde. S druge strane, svih ovih prethodnih dana, pored teških reči koje su padale od zvaničnika u Teheranu i takođe teških reči na strani Izraela iz kojih se moglo zaključiti da bi moglo doći do veće eskalacije, čuli smo pre svega iz Vašingtona da je, ne može se reći postignut dogovor, ali da se u razgovoru sa zvaničnicima iz Teherana, nezvaničnim naravno, došlo do toga da će iranski odgovor biti takav da Sjedinjene Američke Države ne moraju da budu direktno uvučene u ovaj sukob“, rekao je Turudić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Obe strane izjavljuju da su na neki način zadovoljne – Iran je pokazao da može da odgovori, a Izrael da može da kaže da je njegova protivvazdušna odbrana toliko efikasna da je ovaj napad mogla da spreči.

„Mislim da u ovom trenutku ta eskalacija ne odgovara nikome. Ni za Izrael ne bi bilo racionalno da otvara još jedan front, s obzirom na to da je duboko zaglavljen u ratu u Pojasu Gaze, da Zapadna obala ključa, da se rat sa Hezbolahom očekuje, mada moram da kažem da je mnogo toga od samog početka ovog sukoba 7. oktobra bilo potpuno iracionalno“, naveo je Turudić.

Šta bi moglo da dovede do dalje eskalacije sukoba

Iran je proglasio kraj operacija, a iz Teherana je stiglo i saopštenje da je to bio odgovor, a ne proglašenje rata. Turudić ukazuje i da nema žrtava, kao ni velikih razaranja.

„Ukoliko neki izraelski odgovor bude uključivao veći broj žrtava na iranskoj teritoriji, jer ipak je crvena linija pređena – prvi put dolazi do direktnog sukoba Izraela i Irana, odnosno onoga što se zove direktni napad sa teritorije jedne zemlje na drugu, onda bi se mogla očekivati dalja eskalacija u svakom slučaju“, naveo je Turudić.

Ipak, ponavlja da to i sa gledišta Izraela u ovom trenutku nije racionalno, ali da odgovor ne treba isključiti.

„Već smo videli izjave, nezvanične doduše, da se Bela kuća pribojava da će Netanjahu pokušati nekim žešćim odgovorom da Sjedinjene Države direktno uvuče u sukob sa Iranom iz nekih svojih interesa“, rekao je Turudić.

(RTS)