Turska će ponovo na birališta za dve nedelje – Erdogan i Kiličdaroglu idu u drugi krug

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,54 procenata glasova, dok je na drugom mestu opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu sa 44,88 odsto, prenosi turska televizija TRT.

Predsednik izborne komisije Ahmet Jener je naveo da, pošto nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova, održaće se drugi krug izbora.

Dodao je da će drugi krug izbora biti održan 28. maja. To će biti prvi put da se održava drugi krug izbora u Turskoj, otkako se održavaju predsednički izbori, pošto se do ustavnih promena 2007. godine šef države birao u parlamentu.

Na juče održanim predsedničkim izborima građani su birali između četiri predsednička kandidata. Trećeplasirani Sinan Ogan dobio je podršku 5,17 odsto birača, dok je Muharem Indže, koji je tri dana uoči izbora odustao od trke za predsednika, dobio 0,44 odsto glasova.

Istovremeno, na parlamentarnim izborima borile su se 24 stranke i 151 nezavisni kandidat.

Prema poslednjim podacima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 35,58 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka osvojila 25,33 procenata.

Građani Turske glasali su juče na predsedničkim i parlamentarnim izborima, koji se smatraju jednim od najznačajnijih za sto godina moderne istorije te zemlje.

(RTS)


Ostavite komentar