Turci na biralištima – Erdogan ili Kiličdaroglu

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana Turske koji će iskoristi biračko pravo u zemlji i inostranstvu.

Turci novog predsednika biraju između aktuelnog šefa države i lidera Partije pravde i razvoja Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata iz redova Republikanske narodne stranke Kemala Kiličdaroglua i bivšeg poslanika ultradesničarske partije Sinana Ogana.

Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje političke karijere i da lider opozicije Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Na parlamentarnim izborima za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Izbori se održavaju tri meseca nakon katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u provincijama pogođenim zemljotresom izrazili su ogorčenje zbog spore reakcije Ankare.

Izazov za novu vladu biće i ekonomija koja klizi ka dubokoj krizi zbog porasta troškova života, ali i zbog nepredvidivog spoljnopolitičkog kursa Erdoganove Turske.

(RTS)