Tuča u gruzijskom parlamentu pre glasanja o zakonu „o stranim agentima“

Kako prenosi Interfaks, poslanici su pojurili ka Levanu Kabeišviliju i pokušali da se fizički obračunaju sa njim. Jedan od poslanika bacio je flašu na njega.

Sednica je posle sukoba nastavljena.

Pravni odbor gruzijskog parlamenta juče je usvojio nacrt zakona bez učešća opozicije, dok je u blizini zgrade uhapšeno 20 demonstranata koji protestuju protiv tog zakona.

U subotu je više od 50.000 demonstranata marširalo ulicama gruzijske prestonice protestujući protiv zakona za koji tvrde da je inspirisan sličnim zakonom koji je u Rusiji korišćen za suzbijanje neslaganja sa vladajućom politikom.

Parlament Gruzije je 1. maja usvojio predlog zakona „O transparentnosti stranog uticaja“ u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao „agenti za strane interese“.

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka „Gruzijski san“ predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina „agent za strane interese“ koristi „organizacija koja radi za strane interese“.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk je ranije pozvao Gruziju da povuče iz procedure ovaj nacrt zakona, dok su zvaničnici Evropske unije upozorili da bi njegovo usvajanje predstavljalo ozbiljnu prepreku da Gruzija postane članica EU.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije potvrdilo je 2. maja da je premijer Irakli Kobahidze odbio da poseti SAD, nakon što je američka strana postavila uslov da se obustavi rasprava o nacrtu zakona.

Premijer je najavio da će parlament usvojiti zakon, kao i da nacrt zakona ima široku podršku u zemlji.

(RTS)