Trupe IDF imaju zeleno svetlo za invaziju; Bajden: Prelomna tačka u istoriji, nećemo dozvoliti da Hamas pobedi

Izraelske snage nastavile su da uništavaju infrastrukturu Hamasa, na meti je bilo stotinu mesta za lansiranje protivtenkoviskih raketa, tuneli, obaveštajna infrastruktura, štab i druga komandna mesta.

Ministar odbrane Joav Galant obišao je izraelske trupe u blizini Gaze. Preuzeo je odgovornost za neuspeh u sprečavanju napada na jug Izraela 7. oktobra.

Galant rekao je vojnicima da će uskoro videti palestinsku enklavu „iznutra“. Ministar ekonomije Nir Barakat naveo je da će izraelska vojska dobiti zeleno svetlo za početak kopnene operacije „kada god bude spremna“.

Podrška Izraelu stiže od Velike Britanije. Premijer Riši Sunak sastao se u Jerusalimu sa izrelskim predsednikom i premijerom, nastavlja dalje u Saudijsku Arabiju.

„Ovde imamo dve sile. Jedna je čin zla, predvođen Iranom, koji želi da Bliski istok vrati u srednji vek. Druga sila je sila napretka i humanosti. Ovo je najmračniji čas u istoriji Izraela“, rekao je Sunak.

Sunak podržava pravo Izraela da se brani u skladu s međunarodnim pravom, smatra da je i palestinski narod žrtva Hamasa.

Svako ko je u pojasu Gaze, kaže da je tamo katastrofa. Uništen je čitav gradski blok u Kan Junisu. Četrnaest bolnica ne radi zbog nedostatka goriva. One koje rade su prenatrpane, nedostaju im medicinska sredstva.

Spremna je prekopotrebna humanitarna pomoć – voda, hrana i lekovi. Dvadeset kamiona, prema najavama, treba da na prelazu Rafa iz Egipta uđu u Gazu.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć smatra da je toj enklavi potrebno 100 kamiona pomoći dnevno.

U Kairu egipatski predsednik i jordanski kralj osuđuju izraelsku politiku kolektivnog kažnjavanja Palestinaca u Gazi i nameru da rasele Palestince.

Rusija je u Egipat poslala 27 tona humanitarne pomoći za Gazu. Moskva ocenjuje da je visok rizik da sukob preraste u regionalni. Kina želi da se rat Hamasa i Izraela završi što pre.

Nesigurnost i strah preliva se na ostale delove sveta od protesta do pojačanih kontrola na granicama zbog mogućih terorističkih napada.

(RTS)


Ostavite komentar