Trido: Postoje “kredibilne optužbe“ koje povezuju Indiju sa ubistvom vođe kanadskih Sika

Džastin Trido je izjavio da su proteklih nekoliko nedelja, „kanadske bezbednosne agencije aktivno pratile verodostojne navode o potencijalnoj vezi između agenata vlade Indije i ubistva kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara“.

Dodao je da će njegova vlada preduzeti sve neophodne korake kako bi se „počinioci ubistva pozvali na odgovornost“.

Nidžar je bio istaknuti vođa Sika u Britanskoj Kolumbiji.

Prema lokalnoj policiji, u junu su ga u njegovom kamionu ubila dvojica maskiranih naoružanih ljudi ispred hrama Sika u Sariju.

Njegova smrt je šokirala i razbesnela veliku zajednicu Sika u Kanadi koja broji stotine hiljada ljudi.

Indija je Nidžara označila kao terorističku pretnju pre nekoliko godina, označivši ga delom separatističkog pokreta za sikizam.

“Kanada je izrazila duboku zabrinutost najvišim obaveštajnim i bezbednosnim zvaničnicima indijske vlade. Prošle nedelje, na G20, preneo sam ih lično i direktno premijeru Modiju, bez sumnje. Bilo kakva umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta“, rekao je Trudo tokom govora u parlamentu i dodao da je to “izuzetno ozbiljna stvar“.

Kanadska policija nije uhapsila nikoga u vezi sa Nidžarovim ubistvom, ali je u avgustu objavila saopštenje u kojem se navodi da sada istražuje tri moguća osumnjičena i izdala opis mogućeg vozila koje je korišćeno za bekstvo i zatražila pomoć javnosti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike