Tramp protiv Si Đinpinga, tim CIA širio dezinformacije protiv kineskih zvaničnika

Centralna obaveštajna agencija je 2019. godine formirala mali tim oprativaca koji su koristili lažne identitete na društvenim mrežama da bi širili negativne narative o vladi Si Đinpinga, rekla su trojica neimenovanih bivših zvaničnika SAD  za britansku agenciju.

Tim CIA je, istovremeno, puštao diskreditujuće obaveštajne podatke stranim medijima protiv kineskih vlasti. 

CIA je, takođe, širila informacije da članovi vladajuće Komunističke partije kriju nezakonito stečen novac u inostranstvu, a kinesku incijativu „Pojas i put“ nazivala je rasipničkom i korumpiranom, rekli su izvori Rojtersu.

Tajna operacija Donalda Trampa imala je za cilj da podstakne strah među tamošnjim najvišim liderima, ali i da Peking troši resurse u potrazi za upadima u strogo kontrolisani internet, potvrdila su dva izvora.

Jurnjava duhova 

„Hteli smo da jure duhove“, rekao je jedan od ovih bivših zvaničnika SAD. Portparolka CIA Čelsi Robinson odbila je da komentariše ove informacije.

Agencija Rojters navodi da nije mogla da utvrdi kako je ova tajna operacija uticala na kinesko javno mnjenje, kao i da li je predsednik Džozef Bajden nastavio istu kampanju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da su vesti o operaciji CIA dokaz da američka vlada koristi „prostor javnog mnenja i medijske platforme, kao oružje za širenje lažnih informacija i manipulisanje“.

Donald Tramp je sugerisao da će ako bude izabran za predsednika SAD 2024. godine, zauzeti još oštriji stav prema Kini.

(RTS)


Ostavite komentar