Tramp: Pitanje abortusa treba da reši svaka savezna država za sebe

Donald Tramp je, u video-objavi na svojoj društvenoj platformi Truth Social, ponovio je da podržava abortus u slučaju silovanja, incesta i u slučaju da je ugrožen život majke.

Tramp je takođe ponovio da podržava dostupnost vantelesne oplodnje. Rojters podseća da je od pokretanja svoje kampanje krajem 2022. godine, Tramp uglavnom izbegavao temu abortusa.

Nije rekao da će tražiti nacionalnu zabranu abortusa ako se vrati u Belu kuću, što će verovatno biti važna tema za glasače obe političke stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Naveo je da je odgovoran za odluku Vrhovnog suda SAD iz juna 2022. kojom je okončano pravo federalnih vlasti da odlučuje o pravu na abortus, što je i omogućio imenovanjem trojice konzervativnih sudija u Ustavni sud dok je bio predsednik.

„Moje stav je da sada imamo abortus tamo gde su ga svi želeli u pravnom smislu, a države će odlučiti glasanjem ili zakonom ili možda oboje“, rekao je Tramp u svom videu. „I šta god da odluče, to mora biti zakon zemlje, odnosno određene savezne države“.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca smatra da odluku o abortusu treba da donose pacijentkinje i njihovi lekari, a ne vlasti.

(RTS)