Tramp najavio žalbu na presudu: Ako ovo mogu da učine meni, mogu svakome, donatori uplatili 39 miliona dolara u rekordnom roku

Donald Tramp je, u obraćanju u svojoj Tramp kuli na njujorškom Menhetnu, ponovio da je suđenje bilo pokušaj da se onemogući njegov povratak na predsedničke izbore u SAD i upozorio da je pokazalo da nijedan Amerikanac nije bezbedan od politički motivisanih procesa, preneo je Rojters.

„Ako ovo mogu da učine meni, mogu da učine svakome“, rekao je Tramp tokom polusatnog obraćanja.

Tramp se osvrnuo i na aktuelnog predsednika i rivala na novembarskim izborima Džoa Bajdena, ocenivši da „uništava zemlju“.

Kritikovao je sudije i sam proces i naveo da je morao da plati „hiljade dolara kazni“.

„Ja sam vodeća osoba, vodim protiv Bajdena, vodim republikance do pobede, a sudi mi čovek koji ne može da spoji dve rečenice“, rekao je Tramp o sudiji Huanu Merčanu.

Dodao je kako su njegovi svedoci bili „bukvalno razapeti“, a da je jedan svedok „prošao kroz pakao“.

„Želeo sam da svedočim, ali su advokati savetovali da to ne činim“

Bivši američki predsednik je ponovio tvrdnje kako je suđenje bilo namešteno i ukazao na, kako je ocenio, nefer odnos sudije prema njegovom pravnom timu.

„Želeli smo promenu mesta suđenja, odbili su nas. Želeli smo promenu sudije, odbili su nas“, naveo je Tramp, dodavši kako je okružni tužilac Menhetna korumpiran, a da kriminal u Njujorku buja.

Poručio je kako je želeo da svedoči, ali da su advokati savetovali da to ne čini zbog toga „što bi se uhvatili za nešto što je donekle pogrešno rekao“.

Tramp je ponovio da je suđenje politički motivisano i „lov na veštice“.

Napomenuo je kako mu je suđenje pomoglo da prikupi „milione za kampanju“ i naveo da je prikupio „39 miliona dolara u rekordnom roku“.

Bivši američki predsednik Donald Tramp proglašen je pred sudom na Menhentnu krivim po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih knjiga kako bi prikrio tajne isplate nekadašnjoj porno-divi Stormi Danijels. Time je postao prvi američki predsednik koji je krivično osuđen.

(RTS)