Test za Pedra Sančeza – u Španiji se glasa na lokalnim i regionalnim izborima

Sančez, koji je na funkciji od 2018. godine, upravlja četvrtom po veličini ekonomijom evrozone u koaliciji sa krajnje levičarskim Podemosom.

Od 12 autonomnih pokrajina u kojima se održavaju izbori, u 10 upravljaju socijalisti, sami ili kao deo koalicije.

Te regionalne vlade bile su ključni Sančezovi saveznici, posebno tokom pandemije kovida i na njih se oslanjao kada je nametao ograničenja i restrikcije u vezi sa koronom.

Glavna opoziciona konzervativna Narodna stranka, koja je mesecima bila u vrhu prema anketama, označila je nedeljne izbore kao referendum o Sančezu.

Ta stranka je uverena da može da pobedi u šest regija kojima trenutno upravlja levica i ojača svoj položaj u Madridu.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je i lider PSOE, započeo je kampanju u nadi da će naglasiti ekonomske rezultate svoje vlade, nove stambene reforme i šeme za pomoć mladima.

Međutim, njegovi pokušaji da progura ta dostignuća brzo su iskočili iz koloseka nakon što se pokazalo da je baskijska nacionalistička partija, na čiju se podršku manjinska vlada oslanja u Kongresu, kandidovala 44 osuđena člana Ete, uključujući sedam osoba koje su proglašene krivima za nasilne zločine.

Iako je Sančez kritikovao tu odluku, opisavši je kao zakonitu, ali „očigledno nepristojnu“, a baskijska stranka kasnije saopštila da sedam kandidata osuđenih za nasilje neće zauzeti svoja mesta, šteta je učinjena, a lider opozicije Alberto Nunjez Feho, obrušio se na Sančeza zbog njegovog oslanjanja na Bildu i katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost.

(RTS)