Ted Kačinjski poznat kao „Unabomber“ pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

Kačinjski je ranije bio u ustanovi maksimalne bezbednosti u Koloradu, ali je premešten u medicinsku ustanovu u Severnoj Karolini u decembru 2021. zbog lošeg zdravlja.

Kačinjski, koji je skoro 20 godina bio na poternici sve do hapšenja 1996. godine, smatran je za najpoznatijeg američkog bombaša.

Između 1978. i 1995. je postavio ili poslao 16 bombi od kojih su poginule tri osobe, a 23 su ranjene, navode vlasti.

Kačinjski je 1995, pre nego što je identifikovan kao Unabomber, tražio od novina da objave dugačak rukopis koji je on napisao, rekavši da će se ubistva u suprotnom nastaviti.

I Njujork tajms i Vašington post objavili su manifest od 35.000 reči kasnije te godine na preporuku američkog državnog tužioca i direktora FBI.

Da nije bilo sumnji njegovog brata i snaje, Kačinjski možda nikada ne bi bio uhvaćen. Njegova snaja, Linda Patrik, među prvima je identifikovala Kačinjskog kao „Unabombera“ nakon što je videla manifest.

Patrikova je navela da je prepoznala ideje koje su joj zvučale poznato u rukopisu iz pisama koje je njen suprug David dobijao od brata. Porodica je na kraju odlučila da kontaktira FBI, a 3. aprila 1995. specijalna ekipa od devet ljudi uhapsila je Kačinjskog u njegovoj kući u Montani.

Tedu Kačinjskom suđeno je u Sakramentu u Kaliforniji, gde ključno pitanje nije bila njegova krivica, već njegov razum i da li će biti pošteđen smrtne kazne. On se izjasnio krivim za ubistvo u zamenu za doživotni zatvor bez uslovnog otpusta 1998. godine.

Kačinjski je rođen u Čikagu. Na Univerzitet Harvard primljen je sa 16 godina, gde je diplomirao, a na Univerzitetu Mičigena doktorirao matematiku. Postao je asistent na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju sa 25 godina, ali je dao otkaz nakon dve godine.

Između 1978. i 1995. Kačinski je vodio bombašku kampanju protiv moderne tehnologije, kada je preko pisma-bombi, ubio troje, a ranio 23 ljudi. Kačinski je poslao 16 bombi kojima su mete bili univerziteti i avio-kompanije, i pritom ubio troje a povrijedio 23 osobe.

Pre nego što je njegov identitet otkriven FBI je koristio ime UNABOMB (UNiverzitetski i Avio BOMBaš), zbog čega su ga mediji prozvali “Unabomber“.

(RTS)


Ostavite komentar