Svetsko takmičenje elitnih specijalaca u Dubaiju – kako su se pokazali SAJ, Kobre i Žandarmerija

Nakon spektakularnog otvaranja, usledio je prvi takmičarski dan, ovoga puta – po mraku. Pod reflektorima, elitni specijalci prolaze poligon koji je simulacija talačke situacije. Pod punim opterećenjem moraju biti precizni – najpre snajperista, a zatim i upadni tim.

Na kraju prvog dana ekipa Žandarmerije zauzela je deveto mesto, „Kobre“ trideset sedmo, dok su pripadnici SAJ-a bili četrnaesti, uz ponavljanje poligona.

Mali peh, u jednoj od soba nije bila postavljena meta

Neđeljko Gole, kapiten ekipe Specijalne antiterorističke jedinice kaže da su juče imali jedan mali peh, rišut, gde u jednoj od soba nije bila postavljena meta.

„Danas su momci dali svoj maksimum, kao i narednih dana. Nadam se da ćemo dati sve od sebe da Srbiju, MUP i SAJ predstavimo u najboljem svetlu“, dodaje Gole.

Najbolje rezultate ostvarila Žandarmerija

Posle dva takmičarska dana, od ekipa iz Srbije najbolje rezultate ostvarila je Žandarmerija, nalaze se u prvih 10 ekipa.

„Zadovoljni smo vremenom koje smo ostvarili, takmičenje je dosta napredovalo u odnosu na prošlu godinu, što se može videti kroz vremena koje ostvaruju ekipe, koje su mnogo mnogo brže u odnosu na prošlu godinu. Atmosfera u timu je odlična, svi smo zadovoljni rezultatima i jedva čekamo sledeći dan da pokažemo šta smo radili u prethodnom vremenu“, ističe Vuk Gatarić iz Žandarmerije.

Penali za svaki pogrešan korak

Kapetan korvete Igor Ignjatović, kapiten ekipe Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, navodi da su poligoni i takmičenje zahtevni i da ima mnogo dinamike.

„Trudimo se da ostvarimo što bolje rezultate, iako su još uvek neki stejdževi za nas mala nepoznanica. Specifično je to što mora da se vodi računa o merama bezbednosti tokom savlađivanja svih prepreka kojih ima mnogo, a u isto vreme moraš da vodiš računa da budeš jako precizan, jer se dobijaju penali za svaki pogrešan korak“, objašnjava Ignjatović.

Uvedene su i novine

U ovogodišnje takmičenje uvedene su i novine – prvi put je otvoreno za javnost, a prvih deset timova ukupno dobija 260 hiljada dolara.

Major dr Abdula El Šaik, portparol policije Dubaija kaže da je ove godine prisutan veliki broj posetilaca koji bodre svoje timove.

„To pokazuje želju publike da učestvuje u ovakvim događajima. Uz to, imamo dodatne sadržaje kako bismo podstakli ljude da dođu u što većem broju. Jedan od načina je i turnir u igricama za mlade. Cilj nam je da u budućnosti povećamo broj timova iz celog sveta, kako bi delili svoja iskustva i znanja“, dodaje El Šaik.

Nije prvi put da se timovi iz Srbije oprobaju u pustinji

Ovogodišnje takmičenje nije prvi put da se timovi iz Srbije oprobaju u pustinji.

SAJ učestvuje od prvog takmičenja 2019. godine, a najbolji rezultat su ostvarili prošle, kada su bili četvrti.

Žandarmerija je prošle godine učestvovala prvi put i bila je 22.

„Kobre“ su se oprobale 2020. godine, kada su bili sedamnaesti.

(RTS)


Ostavite komentar