Svetski mediji o pucnjavi u školi u Beogradu, portali iz regiona iz minuta u minut o tragediji

Bi-Bi-Si na vrhu stranice prenosi vest o pucnjavi u školi na Vračaru. „Najmanje devetoro mrtvih u pucnjavi u školi u Srbiji“, je naslov teksta u kojem britanski mediji opisuje tragediju koja se dogodila u školi.

Ovaj mediji prenosi izjavu roditelja i učenika koji su se zatekli na licu mesta, kao i saopštenje srpske policije u kojem se potvrđuje broj stradalih i povređenih.

Na kraju izveštaja o pucnjavi, Bi-Bi-Si navodi da su masovne pucnjave relativno retka u Srbiji, jer  ima veoma stroge zakone o oružju, ali primeđuju da je posedovanje oružja u zemlji među najvećim u Evropi.

„Zapadni Balkan je preplavljen stotinama hiljada ilegalnog oružja nakon ratova i nemira 1990-ih. U 2019. godini procenjeno je da u Srbiji na 100 stanovnika dolazi 39,1 komada vatrenog oružja“, piše Bi-Bi-Si.

„Osmoro dece ubijeno je kada je 14-godišnji dečak otvorio vatru u srpskoj školi“, prenosi kao udarnu vest i Ci-En-En.

Uz fotografije sa lica mesta i karte na kojoj je lociran Beograd, Si-En-En prenosi pocijski izveštaj o broju stradalih i povređenih u školi.

Agencija Roters takođe prati izveštaje iz Beograda, i kao hitne vesti prenosi najnovije informacije.

Italijanski i španski mediji, takođe se bave pucnjavom u kojoj je četrnaestogodišnjak osumnjičen da je ubio osam osoba.

La Republika piše „Beograd, dečak otvorio vatru u osnovnoj školi: poginulo osmoro dece“. Italijanski mediji prenosi da motiv pucnjave još nije jasan, a policija nije saopštila više detalja o tome.

Svi mediji u regionu celo jutro na vrhu svoje strane prenose vest o pucnjavi u školi.

Hrvatska nacionalna televizija kao prvu vest prenosi informacije iz Beograda u tekstu „Pucnjava u školi u Beogradu: Učenik ubio osmero đece i zaštitara“.

HRT prenosi izveštaj novinara RTS-a i piše da je vest o tragediji šokirala Srbiju.

„Jake policijske snage i dalje su na terenu, a tijekom jutra su stigli i forenzičari“, prenosi HRT. Hrvatski Indeks, takođe se bavi pucnjavom u glavnom gradu Srbije i više tekstova posvetio je ovoj temi.

Gotovo identičan naslov se može videti i na crnogorskim, makedonskim i medijima u BiH koji izveštavaju iz časa u čas.

(RTS)