Svetski lideri o Henriju Kisindžeru: Čovek koji je oblikovao globalnu politiku 20. veka

Henri Kisindžer preminuo je u 101. godini u svom domu u Konektikatu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da je Kisindžer bio briljantan um koji je određivao tok nekih od važnih događaja (dvadesetog) veka. Kako je naveo, bio je „strateg sa pažnjom na najsitnije detalje“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su strategija i izvrsnost Henrija Kisindžera u diplomatiji oblikovali globalnu politiku tokom 20. veka. „Njegov uticaj i nasleđe nastaviće da odjekuju iu 21. veku“, dodala je Fon der Lajenova.

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da je svet izgubio velikog diplomatu.

„Henri Kisindžer je oblikovao američku spoljnu politiku kao malo ko drugi. Njegova posvećenost transatlantskom prijateljstvu između SAD i Nemačke je bila značajna i uvek je ostao blizak svojoj nemačkoj domovini“, naveo je Šolc.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u telegramu saučešća Kisindžerovoj udovici Nensi istakao je da je bio mudar i dalekovid državnik, saopšteno je iz Kremlja.

„Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik, koji je decenijama uživao zasluženi autoritet širom sveta“, naveo je Putin.

Podsetio je da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD, prenose RIA Novosti.

Kineski predsednik Si Đinping uputio je poruku saučešća predsedniku SAD Džou Bajdenu zbog smrti veterana američke diplomatije Henrija Kisindžera, saopštilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova.

Kisindžer je bio „drag stari prijatelj“ kineskog naroda i ostaće upamćen po iskrenoj odanosti kinesko-američkim odnosima, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin na brifingu za novinare.

I japanski premijer Fumio Kišida naglasio je Kinsidžerovu ulogu u odnosima SAD i Kine.

„Bivši državni sekretar dao je veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti, uključujući normalizaciju diplomatskih odnosa između SAD i Kine, rekao je Kišida.

Nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš ocenio je da su SAD Kisindžerovom smrću izgubile jednog od najpouzdanijih i najupečatljivijih glasova u spoljnim poslovima.

„Radio je u administracijama dva predsednika i savetovao mnoge druge. Zahvalan sam na toj službi i savetima, ali najviše sam zahvalan na njegovom prijateljstvu“, dodao je Buš.

(RTS)


Ostavite komentar