Sve više dece umire od gladi u Gazi; Galant: Iran krijumčari oružje na Zapadnu obalu

Nisu uspeli napori posrednika da pre muslimanskog verskog praznika, Ramazana, dođe do prekida vatre. Izraelske snage napadaju svaki deo Pojasa Gaze, s ciljem da eliminišu palestinsku grupu Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će izraelske snage doći do svih komandanata Hamasa, dok ministar obrane Joav Galant tvrdi da Iran krijumčari „visokokvalitetno“ oružje na Zapadnu obalu i podstiče „terorističke“ napade.

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan je, u međuvremenu, ponovo pozvao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da podnese ostavku jer je, kaže, nudio prazne reči i vršio pritisak na Izrael da zaustavi rat.

Sa druge strane, sve više dece umire od neuhranjenosti u Gazi. Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, tvrdi da je najmanje 21 dete umrlo od gladi, kao i da je više od 31.000 Palestinaca od 7. oktobra ubijeno u izraelskim napadima.

Za to vreme, Guteres je pozvao na primirje u ratu između Izraela i Hamasa, te na oslobađanje izraelskih talaca, ali je upozorio da bi  najavljeni napad Izraela na Rafu bacio ljude u Gazi u „još dublji krug pakla“.

(RTS)


Ostavite komentar