Susret Si–Bajden iz kineskog ugla – pet stubova saradnje uz mirnu koegzistenciju

U izveštaju sa susreta Sija i Bajdena u San Francisku ističe se da mogućnost pronalaska pravog puta koegzistencije Kine i SAD kao dve velike zemlje sveta utiče na mir, razvoj u svetu i budućnost čovečanstva.

Kineski lider Si Đinping je u uvodnom govoru naglasio da međusobni odnosi u proteklih pola veka nikada nisu išli glatko, ali da su uprkos raznim problemima nastavili da se kreću napred.

Kineski predsednik je, kako se navodi, ukazao i na neophodnost da dve zemlje u novim okolnostima i na temelju konsenzusa zalažu za nove vizije gradeći pet stubova u međusobnim odnosima.

Kao prvo, ističe se da se Kina uvek zalaže za stvaranje stabilnih, zdravih i održivih bilateralnih odnosa uz neophodnost očuvanja svojih temljnih interesa i principa.

Kao drugo, međusobne nesuglasice dveju zemalja, prema Pekingu, moraju da se rešavaju uz više komunikacije, dijaloga i konsultacija, da se trezveno rešavaju sporovi i incidenti.

Treći stub naglašava potrebu za unapređenjem saradnje i u tradicionalnim oblastima, kao što su trgovina, ekonomija, poljoprivreda, i u novim oblastima poput klimatskih promena i veštačke inteligencije.

Četvrti se odnosi na zajedničku podelu odgovornosti velikih zemalja – Kina i SAD treba da jačaju koegzistenciju i saradnju u međunarodnim i regionalnim pitanjima, da obezbede svetu više javnih dobara.

Peti stub podrazumeva zajedničko promovisanje međuljudskih razmena.

Saradnja na korist obeju strana

U mnogim oblastima postoji konkurencija između Kine i SAD, ali ne treba da bude takva da samo jedna strana dobija, već trka u kojoj se dve strane bore za prednost i napredak tako da obe zemlje nešto dobiju, napominje se u izveštaju kineske televizije.

Peking smatra da konkurencija ne predstavlja sve u kinesko-američkim odnosima, da je ekonomska komplementarnost daleko veća od konkurencije.

U postojećim okolnostima zajednički interesi SAD i Kine se ne umanjuju već se, naprotiv, uvećavaju.

Dvojica predsednika složila su se da je potrebno jačanje dijaloga u raznim oblastima, kao što je borba protiv krijumčarenja droge, obnovi mehanizama za kontakte u vojnoj sferi kao i da se poveća broj komercijalnih avio-letova od početka naredne godine.

Na sastanku u San Francisku, kako se navodi, kineski presednik Si je još jednom dao jasan odgovor na pitanje kako se Kina slažu jedna s drugom – putem mirne koegzistencije, saradnje u kojoj svi dobijaju.

Kina i SAD imaju veliku odgovornost za razvoj čovečanstva – težnja ka zajedničkoj koristi celog sveta s razlogom je cilj u novoj eri, zaključuje se u izveštaju kineske televizije.

(RTS)


Ostavite komentar