Sudar dva „apača“ iznad Aljaske, poginula tri američka pilota

Helikopteri „apač“ 25. vazduhoplovnog puka 11. vazdušno-desantne divizije u Fort Vejnrajtu sudarila su se u blizini Hilija na Aljasci, jugozapadno od Ferbanksa. U letelicama su bila četiri vojnika, od kojih su tri poginula, a jedan je povređen.

Dva vojnika su poginula na licu mesta, a treći je preminuo na putu za bolnicu. Još jedan pilot je povređen i nalazi se na lečenju u bolnici u Ferbanksu na Aljasci.

Uzroke nesreće istražiće ekipa Vojnog centra za borbenu gotovost u Fort Rakeru, saopštila je vojska.

„Ovo je neverovatan gubitak za porodice vojnika, njihove saborce i za diviziju. Naša srca i molitce su se njihovim porodicama, prijateljima i voljenima. Stavljamo na raspolaganje sve resurse vojske da ih podržimo“, istakao je u saopštenju general-major Brajan Ajfler, komandant 11. vazdušno-desantne divizije.

Nesreća je već druga ove godine u kojoj su učestvovali helikopteri „apač“ na Aljasci. Dva vojnika su u februaru povređena kada se helikopter srušio na aerodrom Talketna.

Devet vojnika je poginulo prošlog meseca u sudaru dva helikoptera za evakuaciju tokom noćne obuke nad američkom državom Kentaki. Mesec dana ranije, srušio se i „blek hok“ Nacionalne garde Tenesija i dva vojnika su poginula.

(RTS)


Ostavite komentar