Sudanska vojska pristaje da pomogne u evakuaciji stranaca, snage RSF otvaraju aerodrome

Ujedinjene nacije, Amerika, Velika Britanija, Japan, Švajcarska, Južna Koreja, Švedska i Španija, saopštili su da se spremaju ili pokušavaju da evakuišu svoje osoblje, nakon nedelju dana od početka nasilja u kojem je, prema podacima sudanskog Ministarstva zdravlja, poginulo više od 600 ljudi, podseća Rojters.

Očevidac je za britansku agenciju rekao da je artiljerijska vatra nastavljanje nasilja, iako je bila manje intenzivna nego dan ranije.

Vojska i paravojna „Snaga za brzo reagovanje“ (RSF) odvojeno su saoštili da su se dogovorili na trodnevno primirje, kako bi ljudi mogli da proslave muslimanski praznik Eid al-Fitr.  Vojska je saopštila da se nada da će se pobunjenici pridržavati prekida vatre, kao da će obustaviti vojne akcije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je  sukobljene strane da poštuju primirje, istakavši sudanska vojska i civilno liderstvo moraju hitno da počnu da razgovaraju o održivom miru, kako bi se sprečila dalja šteta po zemlju.

„Potreban potpuni prekid vatre“

Lider RSF Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, rekao je da je jutros razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom.

Njih dvojica su „naglasila neophodnost pridržavanja kompletnog prekida vatre i pružanje zaštite humanitarnim i medicinskim radnicima, posebno osoblju UN i regionalnim i međunarodnim organizacijama“, naveo je Hemedti na Fejsbuku.

RSF je poručio da je spreman da delimično otvori sve sudanske aerodrome kako bi strane vlade mogle da evakuišu svoje državljane. Nejasno je, međutim, do koje mere RSF kontroliše sudanske aerodrome.

Sudanski aerodrom našao se u sedištu borbi, dok avioni gore na pisti, a komercijalni letovi otkazani su pre nekoliko dana. Vojnici i paravojska iz RSF pucaju jedni na druge svaki dan u naseljima širom grada, posebno tokom jutarnjih molitvi, javlja Rojters.

(RTS)