Sudan, bitka za Kartum – počela evakuacija stranih državljana

Aerodrom u Kartumu je više puta bio meta napada i mnogi stanovnici nisu mogli da napuste svoje domove ili izađu iz grada u bezbednije oblasti, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije i strane države pozvale su vođe sukobljenih strana da poštuju primirje koje je uglavnom ignorisano, kao i da otvore bezbedan prolaz za civile i preko potrebnu pomoć.

Sa zatvorenim aerodromom i nesigurnim vazdušnim prostorom, hiljade stranaca, uključujući osoblje ambasada, humanitarne radnike i studente u Kartumu i drugim delovima Sudana, nisu uspeli da napuste zemlju.

Vojska je jutros saopštila da će obezbediti sigurnost puteva za evakuaciju državljana SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine, dok su se državljani Saudijske Arabije i Jordana već evakuisali preko Port Sudana na Crvenom moru.

Saudijska Arabija je saopštila da je evakuisano 157 Saudijaca i ljudi drugih nacionalnosti. Kuvajtske vlasti navele su da su pojedini građani te države stigli u Džedu.

Jordan je naveo da je počela evakuacija 300 jordanskih građana.

Ambasada SAD je upozorila Amerikance da postoje nepotpune informacije o konvojima koji su krenuli iz Kartuma i da oni putuju uz sopstveni rizik pojedinaca.

Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) poručile su da su spremne da delimično otvore sve aerodrome da bi dozvolile evakuaciju. Međutim, status sudanskih aerodroma je nejasan, navodi Rojters.

Vazdušni prostor ostaje zatvoren

Sa druge strane, Aerodrom u Kartumu objavio je na Tviteru da će vazdušni prostor Sudana ostati zatvoren za saobraćaj.

Sudanski sindikat lekara saopštio je da je više od dve trećine bolnica u konfliktnim područjima van funkcije, a da su 32 nasilno evakuisali vojnici ili su se našle u unakrsnoj vatri.

UN su saopštile da su pljačkaši ukrali najmanje deset vozila Svetskog programa za hranu i šest drugih kamiona sa hranom iz kancelarije agencije i skladišta u Njali, u južnom Darfuru.

Nakon državnog udara 2021. godine, plan je bio da se pređe na civilnu vlast i da se RSF spoji sa vojskom, ali je nastao spor o tome ko će biti vođa nove vojske.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku.

(RTS)