Sud u Ilinoisu zabranio Trampu da učestvuje na republikanskim predizborima

Očekuje se da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na tu presudu sudije Trejsi Porter, tako da se očekuje da konačnu presudu donese Vrhovni sud.

Organizacija „Sloboda govora narodu“, koja je predvodila kampanju da se Trampu ne dozvoli učešće na predizborima u Ilionisu, pozdravila je presudu kao “istorijsku pobedu“.

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita da bude kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru, poručio je da je reč o “neustavnoj presudi, na koju će se žaliti“.

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se “upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima“.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. napale policiju i preplavile Kapitol u pokušaju da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je prethodno održao zapaljivi govor pristalicama, rekavši im da odu na Kapitol i “da se pakleno bore“.

(RTS)