Stub pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, konačna odluka 11. februara

Drugoplasirani je Peka Havisto iz liberalne Zelene partije sa 25,8 odsto glasova, sledi Jusi Halaaho iz nacionalističke Finske partije sa 16,1 odsto, pokazuju podaci na osnovu 61,3 odsto prebrojanih glasova.

Drugi krug u kome će učestvovati dvojica prvorangiranih biće održan 11. februara budući da je izvesno da nijedan kandidat neće dobiti više od 50 odsto glasova.

Finska bira novog predsednika koji će voditi spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje u njenoj novoj ulozi u NATO-u nakon što je raskinula sa neutralnošću da bi se pridružila severnoatlantskom odbrambenom savezu kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

„To je mnogo više nego što sam se usudio da očekujem, veoma sam zadovoljan i zahvalan“, rekao je za javni servis YLE nekadašnji premijer finske Aleksander Stub.

Havisto, koji je bio ministar inostranih poslova do prošle godine, rekao je da očekuje da će proći u drugi krug.

„Ovo je sjajan rezultat u prvom krugu i veoma veliki zaostatak onih iza nas, tako da verujem da ću u drugi krug sa Aleksandrom Stubom“, rekao je Havisto.

Prijem te nordijske zemlje u NATO prošle godine izazvao je pretnje „kontramerama“ od njenog mnogo većeg suseda. Finska je u decembru zatvorila kompletnu granicu sa Rusijom za putnički saobraćaj kao odgovor na porast broja migranata koji pokušavaju da pređu. Moskva je odbacila optužbe Helsinkija da mu šalje migrante.

(RTS)


Ostavite komentar