Stotine poginulih i povređenih u granatiranju bolnice u Gazi, Abas otkazao sastanak sa Bajdenom

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u ponedeljak u Jerusalimu i Tel Avivu, nakon što su pripadnici Hamasa iz Pojasa Gaze lansirali rakete dugog dometa. Poslanici Kneseta usred zasedanja morali su da odu u skloništa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, posle obilaska arapskih zemalja, ponovo se sastao sa izraelskim zvaničnicima. U kratkom obraćanju medijima, Blinken je rekao da će Izrael „uvek imati podršku Sjedinjenih Država“.

Ruski predsednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Istakao je da je Rusija spremna da pomogne okončanju sukoba između Izraela i Hamasa, saopštio je Kremlj.

Mediji su javili da predsednik SAD Džozef Bajden razmatra putovanje u Izrael u narednim danima, što je Blinken i potvrdio.

Potvrđena je i poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca koji će ove nedelje otputovati u Izrael i Egipat.

Šef izraelske bezbednosne agencije, poznate kao Šin bet, preuzeo je ličnu odgovornost za nedostatak ranog upozorenja na Hamasov napad 7. oktobra.

Portparol Hamasa rekao je da se u Pojasu Gaze nalazi između 200 i 250 talaca iz Izraela, dodajući da će oni biti oslobođeni kada se za to budu stekli uslovi na terenu.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je Pojas Gaze pred humanitarnom katastrofom, kao i da ostaje bez vode, struje i goriva.

Evropska unija pokreće humanitarni vazdušni koridor do Pojasa Gaze kroz Egipat, a prvi letovi se očekuju ove nedelje, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

(RTS)


Ostavite komentar