Sto dana rata između Izraela i Hamasa – veliki broj žrtava, humanitarna kriza i držanje talaca u Gazi

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi saopštio je da će Izrael razmotriti omogućavanje povratka palestinskih civila raseljenih iz severnog Pojasa Gaze kada bude smatrao da za njih nema opasnosti od borbenih dejstava. 

Istovremeno je došlo do novih napada na izbeglički kamp Nuseirat u Gazi i kamp El Fara na Zapadnoj obali. Više Palestinaca je ubijeno i povređeno, a 15 uhapšeno, javili su palestinski mediji.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 23.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 23.843 Palestinca, a ranjeno njih 60.317.

Reagovali su i iz Ujedinjenih nacija. Navode da su na severu Pojasa Gaze tela preminulih ostavljena na ulici i da su ljudi na ivici smrti od gladi. 

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde su da su izvele talas vazdušnih napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade na granici.

Porodice talaca započele su 24-časovne aktivnosti povodom 100 dana od otmica Hamasa, dok je u Londonu održan propalestinski marš pod nazivom „Prekid vatre odmah/Zaustavite rat u Gazi“.

(RTS)


Ostavite komentar