Šta čeka Iran posle pogibije Raisija – pogled iz Vašingtona i Moskve

Iranski predsednik i šef diplomatije Ebrahim Raisi i Hosein Amir Abdolahijan poginuli su u nedelju kada se helikopter koji je prevozio njega i delegaciju drugih iranskih zvaničnika srušio u planinama na severu zemlje Irana.

Forin polisi smatra da bi smrt predsednika Irana stvara dodatnu nesigurnost u budućnost zemlje i regiona.

Pod Raisijevim mandatom, naglašava se u komentaru američkog magazina, Iran je zauzeo još tvrđi pravac i zapretio da dovede Bliski istok na ivicu regionalnog rata.

Za skoro tri godine na vlasti, Raisi je gurnuo zemlju dublje u ulogu jasnog američkog neprijatelja u regionu nakon svog prethodnika Hasana Rohanija. Prvo je tražio detant sa Zapadom zbog iranskog nuklearnog programa pre nego što je pojačao napade preko posrednika, ocenjuje se u analizi.

Između ostalog, navodi se da je Raisijev mandat doveo do toga da je Iran ubrza obogaćivanje uranijuma i uspori pregovore o zajedničkom  akcionom planu za nuklearni program nakon što su SAD izašle iz sporazuma 2018. godine, tri godine pre nego što je on stupio na funkciju.

Naglašava se da je Iran pod Raisijem podržao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine velikim izvozom samoublačkih dronova „šahed“, da je uticao na pojačanje napada regionalnih milicija na SAD i Izrael nakon početka sukoba u Gazi. Tvrdi se da je samo mesec dana pre svoje smrti pokrenuo masivan napad dronovima i raketama na Izrael.

Sa druge strane, ruski stručnjak Andrej Baklanov smatra da bi smrt Raisija bi mogla da uspori proces smanjenja tenzija u odnosima sa SAD i Izraelom koji je, kako kaže, započeo pokojni iranski predsednik.

Profesor Departmana za spoljne poslove regionalnih studija Fakulteta svetske ekonomije i međunarodnih poslova kaže da ne treba očekivati radikalne promene u spoljnoj politici Teherana, prenose RIA Novosti.

Naglasio je da bi kontakti za smanjenje tenzija između Teherana i Vašingtona mogli postati manje intenzivni.

„Neminovno raste napetost u zemlji u ovakvim trenucima i to bi moglo da uspori kontakte, važne događaji u spoljnoj politici se tada ne stavljaju na dnevni red“, rekao je Andrej Baklanov.

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će Raisijeva smrt promeniti generalnu liniju Irana na spoljnopolitičkom putu. „Odnos snaga se ne može radikalno promeniti zbog odlaska jednog od viših lidera“, rekao je Baklanov, istakavši da politička elita zemlje ima sve alate za održavanje stabilnosti u Iranu.

(RTS)