Šta čeka Bliski istok posle Raisijeve smrti i poteza Međunarodnog krivičnog suda

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović kaže za RTS da pogibija iranskog predsednika Ebrahima Raisija neće dovesti do previranja u regionu Bliskog istoka, jer Raisi nije bio moćna politička figura.

„Glavnu reč vodi ajatolah Ali Hamnei i mi u ovom rasporedu nemamo promene u iranskoj politici prema regionu“, navodi Raisi.

Sa druge strane, ističe da se mogu očekivati previranja unutar Irana ko će da nasledi Hamneija, koji ima 85 godina, jer je Raisi upravo bio glavni kandidat, a da je veći gubitak za Iran, zapravo, smrt šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana.

„Retko kada u Iranu dobijete tako sposobnog diplomatu da vodi spoljnu politiku. Abdolahijan je izgradio odlične odnose sa liderima u regionu i bio je glavni sagovornik u kineskom posredovanju pomirenja Saudijske Arabije i Irana“, naglasio je spoljnopolitički analitičar.

Dautović smatra da je Iran ekonomski devastirana zemlja u kojoj su inflacija i pad životnog standarda ogromni, a korupcija primetna, kao i da nisu svi Iranci oplakivali Raisija nakon potvrđene smrti.

„Ljudi bliski Revolucionoj gardi i njenim preduzećima imaju ogromna sredstva, dok se narod i srednja klasa uništavaju. Zbog višegodišnjih sankcija Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija, ali i slivanja većine sredstava u nuklearni program raste ogorčenje naroda prema režimu. Kada su objavili da je Raisi poginuo, u nekim četvrtima Teherana se video vatromet“, ukazuje sagovornik RTS-a.

„MKS naštetila reputciji Izraela“

Komentarišući odluku Međunarodnog krivičnog suda i zahtev glavnog tužioca Karima Kana da zatraži izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Jaova Galanta, ali i vođu Hamasa Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea, Dutović ističe da je reč o velikom udaru za izraelsku reputaciju.

„Svetsko javno mnjenje ovo praktično tumači kao da je optužba za genocid protiv Izraela doneta. Takođe, ovim su Hamas i Izrael pred sudom stavljeni u istu ravan. To je strahovita reputaciona šteta“, navodi Dautović.

Bela kuća je osudila zahtev suda, a spoljnopolitički analitičar u razgovoru za RTS ističe da još ekstremnije reakcije dolaze iz Senata.

„Podsetiću da je oko 25 članova Senata, mahom republikanaca, početkom maja objavilo preteće pismo tužiocu Kanu u kojem upozoravaju njega, njegove saradnike i porodicu da će biti posledica ukoliko optužnica bude objavljena. Oni su se sada ponovo pobunili i zahtevaju oštrije reakcije“, objašnjava Dautović.

Zaključuje da izraelski premijer u domaćoj javnosti i dalje mora da se bori za političko preživljavanje.

„Ako ne nastavi rad, pašće vlada i time gubi imunitet, a protiv njega se već vode tri procesa za korupciju. Rat je pokušaj da odloži posledice. Ali sada je optužen i Galant, pratilac iz partije, što će da ojača koheziju u izraelskoj vladi“, tvrdi Dautović u razgovoru za RTS.

Podsetimo, glavni tužilac MKS zatražio je u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane zbog „izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu“, što je Netanjahu osudio.

Takođe, nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea – zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

(RTS)