Snage reda „češljaju“ Mejn, pronađeni telefon i poruka od napadača

Policija je saopštila da se 40-godišnji Robert Kard smatra naoružanim i opasnim – reč je o rezervisti američke vojske, koji je pritom i certifikovani instruktor rukovanja oružjem. 

Drugi dan zaredom mnoge škole i gradske kancelarije su zatvorene, a vlasti su pozvale stanovnike Luistona da ne izlaze iz svojih domova, kao i da prijave svaku sumnjivu aktivnost. 

Očekuje se da će se danas istražitelji vratiti u kuću osumnjičenog Roberta Karda. Nju su snage reda juče opkolile i naredile svim stanarima da izađu – iako nije jasno da li je nekog bilo unutra.

Istražitelji su, inače, pronašli mobilni telefon koji je pripadao Kardu, čime je policija ostala bez jednog od tragova (policija rutinski prati mobilne telefone kako bi pronašla osumnjičene). Nije poznato da li Kard sa sobom ima još neki telefonm.
 
Istražitelji su pronašli i poruku koju je ostavio osumnjičeni, ali ona ne otkriva motiv, rekao je zvaničnik policije.

Iako je motiv masakra i dalje nepoznat, pojavila se nova teorija, rekli su za Si-En-En izvori iz istrage.

Kard je nedavno raskinuo sa dugogodišnjom devojkom, a pretpostavlja se da su kuglana i bar u kojima je Kard pucao bili mesta na koje su oni inače izlazili dok su bili zajedno. Istražitelji veruju da se njegova bivša devojka prijavila da igra na turniru u baru u sredu uveče, rekli su izvori iz istrage.

Ljudi koji poznaju Roberta Karda kažu da je poslednjih meseci govorio da čuje zabrinjavajuće glasove.

Masakr u Mejnu je najsmrtonosniji u 566 masovnih pucnjava u SAD ove godine. Sa 18 ubijenih, masovna pucnjava i Luistonu je ujedno i najsmrtonosnija od masakra u Juvaldeu u maju 2022. godine, kada je 21 osoba ubijena u osnovnoj školi u Teksasu.

(RTS)


Ostavite komentar