Smene na čelu ministarstava odbrane Ukrajine i Britanije – menja li to međusobne odnose

Ben Volis je vojnik od karijere sa diplomom prestižne Sandhurst akademije. Karijera, koja ga je vodila preko Nemačke, Kipra i Belizea, kulminirala je u Severnoj Irskoj, gde je stekao čin kapetana zbog zarobljavanja celokupne borbene jedinice Irske republikanske armije, što je sprečilo planirani bombaški napad.

Volis je potom zamenio uniformu Škotske garde, civilnim odelom poslanika škotskog parlamenta.

Ministarstvo odbrane vodio je kroz Bregzit, pandemiju, povlačenje iz Avganistana, ali ga je rat u Ukrajini lansirao u prvi plan britanske politike.

Reagujući na početak rata u Ukrajini, Volis je prošle godine konstantovao da Britanija „ne treba da okleva u preduzimanju postupaka koji će sprečiti predsednika Putina da podriva NATO, ali i Evropu i, što je najvažnije, naše vrednosti“.

Volisova doktrina bila je opremiti britansku vojsku da dejstvuje bez podrške Sjedinjenih Država.

Najpopularniji konzervativni političar Britanije u ostavci je izrekao i poslednji savet britanskom premijeru.

„Znam da ćete se složiti sa mnom da ne smemo da se vratimo u dane kada je potrošnja na odbranu bila vladino diskreciono pravo, te se štednja ostvarivala pražnjenjem te kase. Iskreno verujem da će u narednoj deceniji svet postati manje bezbedan i manje stabilan. Delimo uverenje da je sada vreme da se investira u odbranu“, ističe Volis u tekstu ostavke na mesto britanskog ministra odbrane.

Pisani odgovor Rišija Sunaka na Volisovu ostavku krije i rečenicu koja nagoveštava da bi bivšeg britanskog ministra odbrane mogli uskoro da vidimo u nekoj internacionalnoj ulozi uprkos bezuspešnoj kandidaturi za generalnog sekretara NATO-a.

Civil na čelu ministarstva odbrane

U međuvremenu na Volisovo mesto stupa Grant Šaps, koji je za poslednjih godinu dana bio na čelu čak pet različitih resora britanske vlade.

Preuzimajući dužnost, Šaps nije imao odgovore na pitanja da li želi više novca za odbranu, da li je na visini zadatka svog prethodnika, kao ni šta će biti njegov prvi potez na novom poslu.

Odbrana je sada u rukama neiskusnog civila, stručnjaka za marketing sa kontroverznom poslovnom istorijom, koji konzervativcima poslovično služi kao oruđe u televizijskim duelima sa opozicijom.

Neki analitičari taj Sunakov potez tumače kao deo predizbornog šaha, jer je Šaps vodio dva unutarstranačka puča – protiv Tereze Mej i kasnije Liz Tras, te je dobro njegov šarm držati pod strogom kontrolom.

Njegovo imenovanje poklopilo se i sa datumom kada je britanska mornarica pratila različita ruska plovila na obodu britanskih teritorijalnih voda na Lamanšu, u Severnom moru, ali i na Atlantiku.

Šaps je posetom Ukrajini simbolično najavio nastavak Volisove politike.

Novi kurs ukrajinske odbrambene politike

Prilikom posete Finskoj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle nedelje najavio da Ukrajina za jesen priprema prvi forum industrije odbrane.

Cilj je, kaže Zelenski, da se partneri Kijeva uvere u potencijale ove zemlje.

Beočug britansko-ukrajinske odbrambene saradnje je sporazum Kijeva sa gigantom proizvodnje oružja „BAE Systems“, koji je takođe koincidirao sa smenom na vrhu Ministarstva odbrane.

Moskva je veoma negativno reagovala na najavu otvaranja kancelarije ovog konzorcijuma u Ukrajini.

Vrednost akcija kompanije „BAE Systems“, koja zapošljava 93.000 ljudi u 40 zemalja, skočila je za tri četvrtine od početka ovog vojnog sukoba, a njen prošlogodišnji profit iznosio je dve i po milijarde funti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike