Šinavatra traži pomilovanje od kralja

Ministar pravde Tajlanda Visanu Krea-ngam precizirao je da je zahtev za pomilovanje podnela porodica Taksina Šinavatre, prenosi Rojters.

Šinavatra (74), najpoznatiji tajlandski političar, izdržava kaznu od osam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja i sukoba interesa, nakon što se prošle nedelje vratio u zemlju iz 15-godišnjeg egzila. Međutim, već prve noći izdržavanja zatvorske kazne prebačen je u bolnicu.

Zahtev za kraljevsko pomilovanje mora da se podnese preko odeljenja za sankcije Ministarstva pravde, nakon čega ga razmatra premijer, koji zatim mora da ga preda kralju Mahi Vačiralongkornu.

Šinavatrin povratak na Tajland dolazi nakon pobede stranke koju je osnovao, Peu Taj, na parlamentarnim izborima, nakon kojih je njegov saveznik, takođe tajkun, Sreta Tavisin izabran za premijera.

Šinavatra je zbačen u vojnom udaru 2006. godine, i od tada je živeo u egzilu, kako bi izbegao pravne optužbe za koje je ranije rekao da su politički motivisane, uključujući i presudu u odsustvu za korupciju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike