Si-En-En: Satelitski snimak kineske vojne baze i „nebeskih podmornica“

Eksperti za vazduhoplovstvo kažu da bi slike, snimljene tri meseca pre nego što je kineski špijunski balon oboren kod obale Južne Karoline, mogle da signaliziraju značajan napredak u kineskom programu vazdušnih brodova, demonstrirajući svestraniju i pokretljiviju letelicu od ranije poznatih i viđenih.

Slike, koje je u novembru 2022. napravila američka kompanija za satelitsko snimanje „Blek Skaj“ prikazuju oko 30 metara dugačak balon usred skoro kilometar duge piste u pustinjskom vojnom kompleksu na severozapadu Kine.

Brojni stručnjaci za vazduhoplovstvo, potvrdili su da snimci pokazuju balon i pistu, obeleženu centralnom tačkom koja se koristi za lansiranje vazdušnih brodova, kao i masivni hangar za njihovo smeštanje.

Izvršni direktor Instituta za vazduhoplovstvo u Oklahomi Džejmi Džejkobs rekao je da bi ovakav balon mogao da se koristi kao „nebeska podmornica“ i da izgleda da ima namenske pogonske i navigacione sposobnosti, što bi omogućilo da duži vremenski period „krstari“.

„To je zaista sledeći korak za njih u smislu daljeg razvoja inženjeringa i podrške finansiranju istraživanja u tom pravcu“, rekao je Džejkobs.

Kineski program bliskog svemira

Incident sa špijunskim balonom iz januara privukao je značajnu pažnju kineskom programu vazdušnih brodova, otkrivajući koliko ti brodovi mogu biti korisni za špijunske aktivnosti.

Prema izveštaju iz 2018. o strategiji modernog ratovanja, ove vrste vazdušnih brodova su privlačne Kinezima jer su „jeftinije i pružaju preciznije obaveštajne podatke od satelita“, pored toga što su manje podložne uništenju nego avioni.

Iako Kina nije sama kada je reč o korišćenju vazdušnih brodova – američka vojska je koristila aerostate – ovo otkriće sada potvrđuje da programi tzv. bliskog svemita koristi sve tri vrste vazdušnih brodova: dirižablove, aerostate i slobodno plutajuće balone.

(RTS)