Severna Koreja odlučila da protera američkog vojnika Travisa Kinga

U završnom izveštaju istrage o ilegalnom ulasku Trevisa Kinga u Severnu Koreju u julu ove godine, navodi se da je King rekao da je bio ogorčen zbog nehumanog postupanja i rasne diskriminacije u redovima američke vojske.

U izveštaju severnokorejske državne novinske agencije ne precizira se gde će King biti prognan, iako je Severna Koreja ranije, u svojim početnim istražnim radnjama, konstatovala da je King želeo utočište isključivo u Severnoj Koreji.

Američki vojnik Travis King prešao je liniju razgraničenja između Južne i Severne Koreje u julu ove godine, nakon čega je uhapšen.

Pre nego što je prešao severnokorejsku granicu, King je odslužio dva meseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

Nije poznato da li je King to vreme proveo u pritvoru Južne Koreje ili u američkom vojnom pritvoru, ali prema rečima američkih zvaničnika, nakon toga je trebalo da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da pobegne sa aerodroma.

Na aerodromu, Kingova pratnja nije mogla da prođe sa njim bezbednosni kontrolni punkt, a u nekom trenutku nakon toga je napustio aerodrom i kasnije krenuo u obilazak Zajedničke bezbednosne zone.

Veruje se da je King prvi američki vojnik koji je prešao u Severnu Koreju od 1982. godine.

Trevisa King je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine, a u Južnu Koreju je došao u okviru rotacije američkih trupa.

(RTS)


Ostavite komentar