Seul suspenduje vojni sporazum s Pjongjangom zbog balona sa smećem

Savet je na sastanku, na kojem je ocenjivana nedavna serija provokacija Severne Koreje, odlučio da predloži suspendovanje Sveobuhvatnog vojnog sporazuma na sednici kabineta zakazanoj za danas, prenosi Jonhap. 

Prema predlogu, suspenzija vojnog sporazuma bi trajala „dok se ne obnovi međusobno poverenje između dve Koreje“, navedeno je u saopštenju predsedničke kancelarije.  

Na sastanku NSC-a je navedeno da će ova mera omogućiti vojnu obuku u blizini vojne demarkacione linije i omogućiti adekvatnije i hitnije odgovore na severnokorejske provokacije. 

„Vlada će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti živote i bezbednost naših građana“, ističe se u saopštenju.

Pjongjang šalje balone sa smećem

Severna Koreja je od četvrtka poslala skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju u, kako je saopšteno u Pjongjangu, kampanji protiv južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.   

Ljudskih žrtava u ovoj akciji nije bilo, ali pad nekih balona izazvao je materijalnu štetu, navodi Jonhap. 

Južna Koreja juče je najavila da će uskoro preduzeti važne korake odmazde protiv Severne Koreje koja lansira balone sa smećem preko granice.   

Nekoliko sati nakon tog upozorenja, Severna Koreja je saopštila da će privremeno obustaviti slanje balona sa smećem u Južnu Koreju, javila je državna agencija KCNA pozivajući se na izjavu zamenika ministra odbrane te zemlje.

U aprilu 2018. godine, tadašnji južnokorejski predsednik Mun Džae-in i vrhovni lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se u selu Panmundžom i potpisali Panmundžomsku deklaraciju, nakon čega je usledila zajednička deklaracija potpisana u Pjongjangu u septembru 2018. godine.

Vojni sporazum, aneks zajedničkoj deklaraciji, potpisan je 19. septembra 2018. godine, kako bi se zaustavila sva neprijateljska vojna dejstva i uspostavile tampon zone preko međukorejske granice na zemlji, na moru i u vazduhu.

(RTS)