Serija napada na jugu i severu Gaze; Hamas: Izrael ne želi pregovore

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi kaže da su pronađena tela još trojice Palestinaca koji čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaze, čime se bilans poginulih popeo na 115 uz 760 ranjenih.

Pored Ujedinjenih nacija, brojni su pozivi iz sveta za istragom i osude incidenta za koji Tel Aviv krivi stampedo koji su izazvali okupljeni ispred kamiona sa humanitarnom pomoći uz tvrdnju da su vojnici ispalili nekoliko hitaca prema onima koji su krenuli ka njima na „preteći način“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je „duboko uznemirena“ slikama iz Pojasa Gaze i istakla da mora da se istraži šta se dogodilo u jučerašnjem smrtonosnom incidentu u gradu Gazi.

Portparol Hamasovih oružanih brigada Kasam Abu Ubaida kaže da je još sedam talaca koji su držani u Gazi ubijeno kao rezultat izraelskog bombardovanja u toj palestinskoj enklavi.

EU je saopštila da će nastaviti da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) sledeće nedelje nakon prekida zbog tvrdnji Izraela da su zaposleni te agencije učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Egipatski šef diplomatije Sameh Šukri rekao je da se nada da će pregovori koje je pokrenuo Katar moći da dovedu do prekida neprijateljstava u Gazi pre početka predstojećeg meseca posta ramazana.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će SAD „narednih dana“ početi dostavu humanitarnu pomoći Gazi iz vazduha.

(RTS)


Ostavite komentar